215 fotografskih saveta, videouputstva i tehnika za fotografisanje bilo čega
Home » Fotografi  »  215 fotografskih saveta, videouputstva i tehnika za fotografisanje bilo čega
215 fotografskih saveta, videouputstva i tehnika za fotografisanje bilo čega

1. Kako snimiti sjajne zalaske sunca

Da biste maksimalno iskoristili zalaske sunca, potrebno je strpljenje i vrijeme. Najbolje slike su obično kada je sunce blizu horizonta i kada su oblaci osvijetljeni odozdo. A telefoto objektiv često može dati veći učinak od širokokutnog. 

2. Koristite hiperfokalnu udaljenost za dubinsku oštrinu

Možete maksimalno povećati dubinsku oštrinu u pejzažima fokusiranjem na 'hiperfokalnu' udaljenost. Ovdje je velika udaljenost na dalekoj granici dubinske oštrine vašeg objektiva, a to vam također daje najbolju dubinsku oštrinu bliže fotoaparatu.

3. Potražite interes u prvom planu

Širokokutni objektivi izvrsni su za snimanje širokih, širokih krajolika, ali također mogu uhvatiti puno praznog prednjeg plana, pa pripazite na kamenje, drveće, vrata ili druge objekte koje možete uključiti da biste zainteresirali prvi plan.

4.   Zamutite vodopade i rijeke dugim ekspozicijama

Možete snimiti svilenkasto glatku vodu ili nježno zamućene pokretne oblake tako da fotoaparat postavite na tronožac i koristite dugu ekspoziciju. A ako je svjetlo presjajno za dugu ekspoziciju, možete koristiti ND filter ili pričekati do sumraka!

5. Koristite vodeće linije da privučete gledatelje

Upotrijebite 'vodeće linije' na svojim pejzažnim fotografijama kako biste privukli poglede gledatelja u sliku. Vodeća linija može biti mol na jezeru, niz stijena ili pješačka staza koja vijuga u daljinu.

6. Koristite duge objektive za efektnije snimke cvijeća

Primamljivo je upotrijebiti širokokutni objektiv za snimanje velikog dijela cvjetnih boja, ali to može dovesti do gubitka pojedinačnih cvjetova. Umjesto toga, upotrijebite teleobjektiv kako biste izdvojili pojedinačne cvjetove ili grozdove - to će također dodati umjetničko zamućenje pozadini.

7. Poboljšajte svoje krajolike odrazima u vodi

Jezera i rijeke mogu proizvesti prekrasne odraze koji prizoru dodaju zanimljivost u prvi plan i mirnu simetriju. Ako se spustite nisko, čak i mali bazen ili lokva mogu pružiti odraz.

8.  Provjerite ekspoziciju pomoću histograma fotoaparata

Fotografija pejzaža često može značiti balansiranje krajnjih svjetlina na svijetlom nebu i zasjenjenom prednjem planu. Prije snimanja provjerite histogram svoje kamere pazite da ne isječete svjetla na nebu.

9. Koristite L-nosač za lakše okomite snimke

Nisu sve glave stativa dobro prilagođene okomitom snimanju, osobito kod velikih i teških kombinacija fotoaparata i objektiva. Rješenje je L-nosač, gdje kameru montirate bočno na nosač, ali se nosač normalno pričvrsti na glavu stativa. Ovo je izvrsno i za horizontalne 'pano' snimke.

10. Vježbajte klasične postavke rasvjete(otvara se u novoj kartici)

'Rembrandt', 'Clamshell', 'Backlight', 'Rim-lighting' – sve su to isprobane i pouzdane postavke portretne rasvjete, od kojih svaka daje svoj osebujni izgled. Ako vježbate u postavljanju ovih postavki, to vam ostavlja slobodu da se koncentrirate na svoj subjekt.

11. Savjeti za fotografiranje glave sa bljeskalicom(otvara se u novoj kartici)

Ako fotografirate portrete glave i ramena sa bljeskalicom, tajna je u tome da je maknete s fotoaparata i koristite softbox ili neki drugi modifikator bljeskalice kako biste dali mekše svjetlo. Ovo će odmah dati zaobljeniju, laskavu svjetlost za lica.

12. Koristite asimetrične kompozicije za parove

Fotografiranje parova nije tako lako kao što zvuči. Odgovor nije u tome da ih prikažete jednu pored druge u savršeno simetričnom rasporedu, već da pronađete poze izvan središta ili aktivnosti u kojima su vaši parovi na različitim visinama.

13. Isprobajte prirodno svjetlo za lijepu umjetničku akt fotografiju

Prirodno svjetlo je mekše i s njim je lakše raditi od bljeskalice, a promjenom udaljenosti između vašeg modela i prozora možete promijeniti intenzitet i mekoću svjetla.

14. Planirajte unaprijed snimanja za boudoir fotografije

Odredite kakvu ćete rasvjetu koristiti, odjeću koju će vaš model nositi i napravite popis poza koje želite isprobati. Model također može imati neke ideje. Što više možete planirati unaprijed, to će sesija biti bez stresa.

15. Upotrijebite dopunsku bljeskalicu da dodate 'sjaj' u portrete na otvorenom

Ovdje vam nije potrebna profesionalna bljeskalica velike snage, samo bljeskalica ugrađena u vaš fotoaparat ili vanjska bljeskalica. Ideja je samo posvijetliti sjene, a ne nadjačati postojeće ambijentalno svjetlo.

16. Isprobajte daljinsku bljeskalicu izvan kamere

Većina proizvođača fotoaparata i bljeskalica sada nudi daljinsko bežično upravljanje bljeskalicama za jednu ili više bljeskalica, a ovo je sjajan način da eksperimentirate s različitim kutovima osvjetljenja i postavkama – i neće biti nikakvih kabela o koje se možete spotaknuti.

17. Postignite prirodnije osvjetljenje s odbijajućom bljeskalicom

To je stara tehnika, ali odlična. Umjesto da usmjerite bljeskalicu izravno u objekt, okrećete je tako da je 'odbije' od obližnjeg zida, stropa ili druge reflektirajuće površine. Zbog toga naprednije bljeskalice imaju nagibne i zakretne glave.

18. Stvorite Gobo svjetlosne efekte

To je klasična kinematografska tehnika, korištenjem goboa (nečega što 'ide između' svjetla i subjekta) za stvaranje uzorka osvjetljenja okvira prozora ili venecijanera, na primjer, a istu tehniku ​​možete koristiti i za portretnu fotografiju.

19. Upotrijebite objektiv sa širokim otvorom blende za mekane dječje slike

Možete dobiti prekrasne portrete beba i novorođenčadi koristeći meko osvjetljenje i fiksnu leću s vrlo velikim maksimalnim otvorom blende. Mala dubinska oštrina naglašava mekoću subjekta.

20.  Savjeti za poziranje grupnih fotografija

Grupne fotografije u poziranju mogu izgledati vrlo inscenirano i statično, pa za manje grupe pokušajte pronaći aktivnost ili radnju koja probija led i hvata pokrete i izraze lica na prirodniji način.

21.  Profesionalni portreti s jednim svjetlom

Možete dobiti profesionalni 'headshot' izgled u kućnom studiju, koristeći jednu bljeskalicu, softbox i običnu pozadinu. Ne treba skupu opremu, samo malo vježbe s rasvjetom i malo strpljenja u postavljanju. 

22.  Da biste napredovali, uzmite glavu!

Nije uvijek lako pronaći nekoga tko će vam biti model dok vježbate svoje tehnike osvjetljenja, pa evo našeg najboljeg savjeta: Kupite glavu lutke! Slažemo se da nisu dobro društvo, ali ne žale se i imaju iste oblike i značajke kao ljudske glave i savršeni su za usavršavanje vaših portretnih vještina.

23. Noću koristite dodatnu rasvjetu

Noćni portreti mogu biti vrlo atmosferični i šareni, ali često je tada potrebno suptilno dodatno osvjetljenje kako bi se popunile sjene i istaknuo subjekt na svijetloj pozadini. Bljeskalica izvan fotoaparata je ideja ili bi prijenosni LED panel mogao biti još bolji, pogotovo ako želite snimati i video.

24. Koristite slaganje fokusa da biste dobili nevjerojatnu dubinsku oštrinu

Isprobajte slaganje fokusa kako bi sitni objekti bili oštri od naprijed prema natrag. Neki fotoaparati mogu interno slagati fokus; inače možete spojiti 'focus stack' okvire u softveru za uređivanje fotografija.

25. Koristite produžne cijevi za jeftinu makro fotografiju

Produžne cijevi prolaze između tijela fotoaparata i objektiva kako bi omogućile fokusiranje daleko bliže nego inače. Morate nabaviti produžne cijevi kako bi odgovarale vašem sustavu kamera, stoga provjerite prije kupnje.

26. Isprobajte filtre izbliza za makronaredbe

Filtri za krupni plan još su jedan jeftin put u makro fotografiju. To su jednostavne korekcijske leće koje se pričvršćuju na prednji dio leće, a obično dolaze u tri, koje se mogu koristiti zasebno ili kombinirati za još jači učinak.

27. Napravite DIY svjetlo za fotografiranje cvijeća

Lako možete izraditi prijenosni DIY svjetlosni šator za fotografiranje cvijeća na otvorenom. Štiti vaše subjekte od vjetra i kiše, ujednačava rasvjetu i štiti vas od ometanja biljaka na mjestima gdje rastu.

28.  Bracketing fokusa pomoću fotoaparata

Nikad čuli za fokus bracketing? Povezuje se s slaganjem fokusa, gdje vi (ili kamera) snimate seriju snimaka na malo različitim točkama fokusa i kasnije ih kombinirate za veću dubinsku oštrinu nego što biste mogli dobiti jednom snimkom.

29. Isprobajte fotografije safarija u parku divljih životinja

Ovo je dobro mjesto za vježbanje vaših vještina fotografiranja divljih životinja prije nego što krenete na jednokratno putovanje u Serengeti. Počinje s odabirom pravih leća, ali tu je i više od toga.

30. Kako dobiti sjajne slike pasa

Kućni ljubimci su savršeni subjekti za portrete, a pravila su slična onima za ljudske portrete, posebno one djece – morate se spustiti na njihovu razinu!

31. Probajte ovo da dobijete sjajne slike u zoološkim vrtovima

Zoološki vrtovi su puni egzotičnih životinja, ali su također puni mrežastih ograda i zamazanih prozorskih stakala. Evo jednog savjeta za početak: prislonite objektiv ravno na ogradu ili prozor i koristite široki otvor blende da ga izbacite izvan fokusa.

32. Za hvatanje ptica u letu potrebna je praksa!

Započnite istraživanjem najbolje lokacije, koristite najduži telefoto koji si možete priuštiti/nositi i naučite načine autofokusa svoje kamere prije nego što počnete. Zatim samo trebate vježbati, vježbati i vježbati svoju tehniku ​​pomicanja.

33. Napravite vlastitu vreću za grah

Snimite stabilne snimke uz jednostavnu DIY torbu za sjedenje koja podržava vaš fotoaparat. Možete ga staviti na tlo na zid ili na krov automobila i oblikovati ga tako da odgovara obliku vaše kamere.

34.  Što je ulična fotografija?

Profesionalni ulični fotografi imaju različita tumačenja 'ulične fotografije'. Nemojte pretpostavljati da vaš stil mora biti u skladu s onim što su drugi učinili. Vaše vlastito jedinstveno 'oko' je ono što je važno.

35.  Odaberite gdje ćete stajati!

Odlučite gdje stojite – i doslovno, kao na najboljim lokacijama za svoj rad – i etički. Što želite reći o svojim subjektima i njihovom svijetu i predstavljate li ih pravedno?

36.  Očekujte pucanje puno smeća!

Ovo je savjet legendarnog Martina Parra: "Osnovna teorija je da što više smeća napravite, veće su šanse da nastane dobra fotografija, stoga nastavite s tim smećem." 

37.  Uključite se u svoje subjekte

Ulična fotografija ne mora značiti 'ukradene' slike i prijevare, a mnogim fotografima to može biti neugodno. Ali također možete komunicirati sa svojim subjektima, objasniti što radite i tražiti dopuštenje. Možda ćete naučiti nešto o njihovim životima što možda niste ni zamislili.

38. Nabavite ND filter za morske pejzaže s dugom ekspozicijom

Pejzažni fotografi vole stupnjevite filtre za ukroćivanje svijetlog neba, ali ND (neutralna gustoća) filtar s 10 koraka mogao bi se pokazati najboljim prijateljem pejzažnog fotografa jer omogućuje superduge ekspozicije za svilenkaste efekte zamućenja.

39. Upotrijebite polarizacijski filter za probijanje refleksije

Softverom možete ponovno stvoriti učinak polarizirajućeg filtra na plavom nebu, ali polarizatori čine mnogo više od toga. Također probijaju refleksije u staklu kako bi otkrili što se nalazi iza prozora, vitrina i ostakljenih slika.

40. Koristite infracrveni filter za nadrealne efekte

Svijet izgleda sasvim drugačije kada se otkrije koristeći samo infracrveno svjetlo, a možete nabaviti filtre za leće koji izrezuju vidljivu svjetlost i ostavljaju samo ovu nevidljivu svjetlost duže valne duljine.

41. Isprobajte šarene efekte unakrsne polarizacije

Za ovu šarenu apstraktnu tehniku, sve što trebate je polarizacijski filter i izbor prozirnih plastičnih predmeta. Jeftin školski set ravnala, kutomjera i kutnika savršeno će funkcionirati.

42. Naučite koristiti ND graduirani filtar

Ponekad je nebo u krajoliku toliko svijetlo da ne možete pronaći ekspoziciju koja bi uhvatila i nebo i sam krajolik. Ovdje vam je potreban graduirani filtar, koji je dio osnovne opreme svakog pejzažnog fotografa.

43.  Polarizacijski filtar može vam pomoći da dobijete zapanjujuće nebo

Polarizacijski filtri imaju mnogo učinaka, ali jedan od njih je produbljivanje plavog neba – a što je plavetnilo dublje na početku, učinak je jači. Međutim, postoji smisao za njihovo korištenje i imajte na umu da možete dobiti neujednačen ton neba ako ih koristite sa širokokutnim lećama.

44. Trikovi i taktike za ND filtere

ND filtri vam omogućuju korištenje vrlo dugih ekspozicija usred bijela dana, kako biste proizveli svilenkasto-glatke efekte zamućenja kretanja u vodi i na nebu, ali može biti teško koristiti ih jer su gotovo potpuno neprozirni! Fotoaparat bez ogledala možda može 'vidjeti' kroz njih, ali s DSLR-om morat ćete provjeriti ekspoziciju i kompoziciju prije pričvršćivanja filtra – a zatim primijeniti potrebnu korekciju ekspozicije za taj filtar.

45. Levitacijska fotografija: kako natjerati predmete da lebde

Možete učiniti da predmeti izgledaju kao da vise u zraku koristeći kombinaciju pametnih postavki snimanja i brzih i jednostavnih tehnika retuširanja kasnije. Zvuči komplicirano, ali zapravo je vrlo jednostavno za napraviti.

46. ​​Dobijte Lensbaby izgled uz 'freelansing'

Jeste li znali da možete fotografirati s objektivom odvojenim od tijela i ručno nagnutim kako biste stvorili efekte nagiba i pomaka u stilu Lensbabyja? Sve što trebate učiniti je provjeriti postavke fotoaparata i provjeriti hoće li i dalje snimati bez pričvršćenog objektiva.

47. Fotografiranje s rupicama je jednostavno!(otvara se u novoj kartici)

To je jedan od najstarijih i najjednostavnijih oblika fotografije, a ne treba čak ni objektiv! Fotografiranje s rupicama je jednostavno – samo napravite malenu rupu u poklopcu kućišta fotoaparata, postavite fotoaparat na ručnu ekspoziciju, stavite ga na stativ i eksperimentirajte s brzinom zatvarača.

48. Savjeti za dobivanje sjajnih POV fotografija

POV (točka gledišta) fotografija je izmišljena s akcijskim kamerama, ali možete dobiti neke odlične kutove i ideje za fotografije ako je isprobate s običnom kamerom. Sve što trebate učiniti je staviti ruke ili lice u prvi plan i gledati u scenu.

49. Pokušajte slikati svjetlom u noćnoj snimci

Noćne snimke mogu pokazati svijet u sasvim novom svjetlu (ahm), ali vrlo često se prvi plan izgubi u tamnoj sjeni. Sve što trebate učiniti je ponijeti LED svjetlo ili baterijsku svjetiljku i 'naslikati' svjetlom preko objekata ili područja u sceni gdje je to potrebno.

50.  Dobijte novi kut gledanja iz perspektive crva

Ovo može biti sjajan način za snimanje jedinstvenih perspektiva svijeta prirode, s krupnim planovima snimljenim točno na razini tla i pogledom prema gore, kao da je svaka biljka divovsko stablo koje seže u nebo. Sve što trebate je makro datoteka i kamera sa zaslonom koji se naginje.

51.  Stvorite svjetlosne kugle sa svjetiljkom

Svi smo vidjeli te nevjerojatne svjetlosne 'kugle' kako lebde u zraku na slikama snimljenim noću, i izgledaju nevjerojatno zamršene za stvaranje – ali nisu. Trebate samo zamahnuti svjetiljkom u krug rukom ili na kraju uzice i polako pomicati tijelo za 360 stupnjeva. Ako se nastavite kretati, kamera vas neće vidjeti, samo svjetlosni trag.

52.  Kako stvoriti klasičnu prstenastu sjenu srca na knjizi

To je u portfelju svakog fotografa vjenčanja, ali kako se to radi? Kako dobiti oblik srca od kružnog prstena? To je zbog nabora u obliku slova V na hrbatu otvorene knjige i načina na koji on iskrivljuje kružnu sjenu... i načina na koji je osvjetljavate. Pametno, a?

53. Izvucite maksimum iz objektiva riblje oko

Spustite se i približite se! Efekt ribljeg oka možete stvarno preuveličati tako da se jako približite svom glavnom subjektu – često dok se gotovo ne dodirnete – zbog čega vaš subjekt izgleda golem na sićušnoj udaljenoj pozadini.

54.  Pokažite kako stvoriti praskove sunca i zvjezdane praskove

Upotrijebite širokokutni objektiv i mali otvor blende kako biste stvorili efekt 'zvijezde' od sunca ili bilo kojeg golog izvora svjetlosti noću. Pozicioniranje je ključno, a pomicanje samo nekoliko centimetara može natjerati sunce da proviri dovoljno iza stabla ili zgrade.

55. DIY fotografski hack: stabilizirajte BILO KOJI fotoaparat!

Ovaj drski hack stvarno radi! Uvrnite vijak tipa D s ploče za otpuštanje stativa u bazu fotoaparata, zakačite jedan kraj kratkog bungee užeta za omču, a drugi kraj za pojas. Napetost bungee užeta dok stavljate kameru na oko stabilizirat će vašu kameru.

56.  Mobilna rasvjeta... s vašim mobitelom!(otvara se u novoj kartici)

Svoju svjetiljku za pametni telefon možete koristiti za slikanje svjetlom u mraku, a zaslon svog iPada možete koristiti kao improvizirani softbox za osvjetljavanje portreta ili mrtve prirode. Nema puno snage, pa će vam trebati stativ ili visoki ISO, ali svjetlosni efekti mogu biti prekrasni.

57.  DIY softbox: kako napraviti vlastiti modifikator rasvjete

Možete napraviti svoj vlastiti softbox, s kartonskom kutijom, parom škara i malo folije. Neće izgledati glatko kao profesionalni softbox, ali svjetlo je svjetlo, a vaše će slike i dalje izgledati sjajno. 

58.  Fotografiranje tragova zvijezda je jednostavno!

Možete snimiti prekrasne zvjezdane tragove uz ništa složenije od širokokutnog objektiva, stativa i vedre noći daleko od urbanog svjetlosnog zagađenja. Ako želite biti detaljniji, možete kombinirati više ekspozicija ili koristiti veće ISO vrijednosti i kraće ekspozicije za snimanje zvjezdanih polja bez crtanja.

59. Fotografija sjevernog svjetla: istražite

Polarna svjetlost doista je spektakularna, ali korištenje pravih postavki kamere samo je dio toga – također morate biti na pravom mjestu u pravo vrijeme, plus dosta sreće da biste dobili savršene uvjete. Nema garancija!

60. Tajne paniranja

Da biste dobili fotografije s glatkim pomicanjem, potrebna vam je kombinacija ispravne brzine zatvarača (koristite S način rada i počnite s brzinom zatvarača od 1/60 s ili 1/125 s) i glatkog pomicanja. Postavke kamere su relativno jednostavne; glatka tehnika pomicanja zahtijeva praksu.

61. Zamrznite prskanje vode pomoću bljeskalice

Trajanje bljeska bljeskalice je toliko kratko da može zamrznuti čak i najbrže kretanje, poput kapljica vode koje udaraju o površinu. Brzina zatvarača nije toliko važna, sve dok je jednaka ili niža od brzine sinkronizacije bljeskalice fotoaparata – ako snimate u mraku, ultrakratka bljeskalica je ta koja snima sliku, a ne vrijeme u kojem je zatvarač otvoren.

62. Snimite višestruke ekspozicije bljeskalice s 'strobe' efektom

Neke naprednije bljeskalice mogu ispaliti niz bljeskova u brzom slijedu za 'strobe' efekt. Ovo možete koristiti u mraku s dužom ekspozicijom za snimanje 'višestruke ekspozicije' subjekta koji se kreće poput plesačice.

63. Pokušajte fotografirati vatromet

Snimanje vatrometa jednostavno je ako znate kako. Stavite fotoaparat na tronožac, postavite ga na B (bulb) način rada i držite zatvarač otvorenim dok traje vatromet. Možete napraviti nekoliko testova unaprijed kako biste odredili najbolje vrijeme ekspozicije za ambijentalno osvjetljenje i okolinu.

64.  Kako rukovati dubinom polja s krupnim planovima

Što je objekt bliži, dubina polja je manja. Kako biste ga maksimalno iskoristili, postavite svoj fotoaparat na način A (prioritet otvora blende), postavite otvor objektiva na f/11 ili f/16, s fokusom ne na prednjoj strani subjekta, već na sredini na sredini između prednjeg i stražnjeg dijela.

65. Digitalizirajte slajdove i ispise svojim fotoaparatom!

Svoje stare fotografije MOŽETE digitalizirati pomoću plošnog ili filmskog skenera, ali to može potrajati i, ako nemate jedan od ovih uređaja, možete koristiti svoj fotoaparat! Vaš kit objektiv može fokusirati dovoljno blizu da snimi ispise, dok za slajdove i negative razmislite o ulaganju u makro leće i lightbox da ih osvijetlite straga – ili upotrijebite zaslon svog telefona.

66. Digitalizacija dijapozitiva i negativa pomoću skenera

Ako koristite skener za digitalizaciju svojih starih fotografija, obični plošni skener ili višenamjenski uređaj bit će u redu za vaše ispise, ali trebat će vam odgovarajući 'filmski skener' kako biste dobili najbolje od dijapozitiva i negativa. Oni su skuplji i sporiji za upotrebu, ali se isplati zbog najbolje kvalitete.

67. Čišćenje senzora kamere: savjeti za uklanjanje mrlja i prašine sa senzora

Senzorske mrlje dosadna su činjenica u životu kod DSLR-ova i fotoaparata bez ogledala, stoga preporučujemo pristup u tri koraka. Najprije okrenite kameru prema dolje i isprobajte četku za puhanje. Ako to ne uspije, pokušajte sa 'suhim' čišćenjem posebno dizajniranom senzorskom četkom (ne običnom!) ili štapićem. Ako ni to ne uspije, treća opcija je 'mokro' čišćenje vaticama senzora i tekućinom za čišćenje senzora.

68. Savjeti za čišćenje objektiva fotoaparata

Često ćete imati mrlje prašine na svojim lećama, a nekoliko njih neće biti važno, ali ako ih ima puno, pokušajte s četkom s puhalicom radije nego običnom četkom – kad one dođu u dodir s površinom leće, mogu ostaviti mrlje iza. Ako imate mrlje na lećama, nemojte odmah posezati za otopinom za čišćenje – pokušajte 'popušiti' leću i nježno obrisati krpom od mikrovlakana.

69. Idi oči u oči s prirodom

Za portrete životinja i biljaka upotrijebite isti pristup kao i za portrete ljudi. To znači gledanje subjekta 'oči u oči' s relativno dugim objektivom i korištenjem razumno velikog otvora blende, kao što je f/4, kako bi se lakše odvojili od zauzetih pozadinskih detalja. Na malim udaljenostima samo će mali dio subjekta biti oštar pa treba pripaziti na fokusiranje. 

70. Pronađite kadar za snimanje 

(otvara se u novoj kartici)

Uređaj za kadriranje može pomoći u usmjeravanju pozornosti gledatelja na pravo mjesto na slici, dodavanju konteksta i strukture – te maskiranju 'mrtvih' područja. Kadrovi mogu biti stvarni kadrovi, poput snimanja kroz otvorena vrata ili prozor, ili implicirani, poput grana drveta. Također mogu biti difuzni – pokušajte postaviti kameru blizu cvijeća i snimiti subjekt izvan njih kako biste dodali mekani, šareni okvir. 

71. Korištenje bljeskalice na dnevnom svjetlu 

(otvara se u novoj kartici)

Ako ustanovite da vam ne zapinje ekspozicija dok pokušavate pomiješati prirodno svjetlo i bljeskalicu, isključite bljeskalicu i prvo postavite ekspoziciju za dnevno svjetlo. Koristite ručni način rada tako da postavke ostanu zaključane na fotoaparatu, a svoju ekspoziciju bazirajte na najsvjetlijem dijelu scene. Na kraju uključite bljeskalicu i njome osvijetlite tamnija područja scene za uravnotežen rezultat. 

72. Oštri udarci bez stative  

Postoje trenuci kada nije pametno postaviti tronožac, primjerice na užurbanoj gradskoj ulici, i trenuci kada morate ostati mobilni. Brzina zatvarača postaje glavna briga u takvim situacijama; Povećanje ISO-a, korištenje smanjenja podrhtavanja, pucanje kratkih nizova snimaka, zatezanje remena fotoaparata i oslanjanje na zid ili drugi dostupni 'namještaj' mogu pomoći. 

73. Snimanje na novom mjestu 

Iako je lako istražiti Google slike kako biste stekli osjećaj za fotografski potencijal lokacije, ako posjećujete neko mjesto po prvi put, vrijedi zastati i steći dojam mjesta prije nego što ga pokušate izraziti slikom. Možda bi bilo primamljivo pričvrstiti kameru na stativ, ali ima mnogo toga za reći o istraživanju različitih točaka gledišta s kamerom iz ruke kako biste pronašli pravi kut i visinu za snimanje iz prve. 

74. Uključite neparne brojeve 

Neparan broj objekata obično daje uravnoteženiju kompoziciju nego parni broj, bilo da snimate grupni portret, sportski događaj ili pejzaž. Dakle, troje nije gužva... obično će izgledati bolje od para

75. Koristite podešavanje dioptrije 

Mnogi fotoaparati omogućuju poboljšanje oštrine tražila korištenjem značajke koja se zove dipotre podešavanje. Držite oči na očitanju u tražilu umjesto da gledate sliku dok radite bilo kakve prilagodbe. 

76. Aktiviraj isticanje upozorenja 

Možete postaviti zaslon reprodukcije da bljeska upozorenje za istaknute dijelove koji su u opasnosti od izlaganja, št je brz način provjere ekspozicije. Pročitajte više: Kako uvijek imati pravu izloženost(otvara se u novoj kartici)

77. Ne zaboravite resetirati kameru 

Ako ste prilagođavali svoj fotoaparat za određenu fotografiju, kao što je podešavanje kompenzacije ekspozicije, ne zaboravite vratiti postavke na normalne kada završite sa snimanjem, spremni za sljedeći put. 

78. Pre-fokus za akciju 

Ako možete predvidjeti gdje će se nalaziti subjekt u pokretu, unaprijed fokusirajte leću na to mjesto: to može ubrzati vrijeme koje je potrebno sustavu automatskog fokusiranja da zaključa subjekt i dati vam mnogo bolju priliku zgrabivši šut. 

79. Pokušajte s prioritetom okidača 

Za oštre snimke potrebna vam je velika brzina zatvarača. Kako biste to jamčili, upotrijebite Prioritet okidača, odabirom željene brzine okidača i prebacite se na Automatski ISO; kamera će prilagoditi otvor blende i osjetljivost prema svjetlu 

80. Pokušajte s prioritetom otvora blende 

Snimanje u načinu rada s prioritetom otvora blende omogućuje kontrolu dubinske oštrine kao i ekspozicije. Ipak, pripazite na brzinu zatvarača fotoaparata u tražilu, inače biste mogli završiti sa snimkama uništenim podrhtavanjem fotoaparata.  

81. Provjerite AF mod 

Provjerite koristite li One Shot/Single Servo za nepomične subjekte i AI Servo/Continuous Servo za praćenje onih koji se kreću. 

82. Dubina polja u krupnom planu 

Što ste bliže objektu, dubina polja je manja. Ako to rezultira previše zamućenjem, pokušajte se udaljiti i kasnije izrezati snimku na čvršću kompoziciju.

83. Mjerenje u točki 

Za točnije ekspozicije, prebacite se na mjerenje u točki i usmjerite područje mjerenja na dio subjekta koji želite da se snimi kao srednji ton. Upotrijebite funkciju zaključavanja ekspozicije svoje kamere kako biste zaključali ovu postavku prije ponovnog kadriranja snimke. 

84. Snimajte oštre pejzaže 

Mali otvori blende kao što su f/16 i f/22 povećavaju dubinsku oštrinu ili količinu oštrine naprijed-natrag. Savršeno za krajolike, mogli biste pomisliti. Kompromis je u tome što dovode do mekših slika zbog učinaka difrakcije (gdje se svjetlosne zrake izvijaju iz oblika dok prolaze kroz malu rupu). Za oštrije detalje, možda bi bilo vrijedno žrtvovati malo dubinske oštrine i koristiti otvor blende koji je nekoliko stupnjeva niži od najmanje postavke.  

85. Rad sa tronošcem 

Stativ vam omogućuje da zatvorite otvor blende vašeg snimka ako vam je potrebna veća dubinska oštrina, kao i da smanjite svoj ISO na najvišu postavku kvalitete. Također je bitno kada želite snimati duže ekspozicije pri slabom osvjetljenju, ali kombinacija jakih vjetrova i spužvastog tla može otežati stvari. U tim uvjetima, možda ćete morati pribjeći postavljanju na čvrstom području i držanju tronošca nisko, štiteći noge od vjetra svojim tijelom. Pročitajte više: 7 zlatnih pravila stabilnosti stativa(otvara se u novoj kartici)

86. Osvježite svoje vještine reflektora 

Kako biste spriječili da vaš portret čuvar škilji u sunce, postavite ga tako da je okrenut leđima prema suncu i upotrijebite reflektor da odbijete svjetlost na njihovo lice, 'prljajući' reflektirano svjetlo umjesto da ga odbijate izravno u njihove oči. Vrijedi eksperimentirati s različitim reflektorima. Srebrni dodaje čistu, oštru kvalitetu; bijeli daje mekše rezultate koji se često lakše stapaju. Zlatni reflektori dodaju toplinu, ali koristite ih oprezno. 

87. Snimite laskavije portrete 

Svjetlost niskog kontrasta koju pružaju oblačni, ali svijetli dani odlična je za portrete jer nećete dobiti ružne sjene ispod obrva i nosa ili odsjaj na koži ljudi. Žarišne duljine od 85 mm i više su laskavije nego kraće duljine. Kut iz kojeg snimate također se računa: snimanje malo ispod razine očiju podrazumijeva samopouzdanje i moć, dok je snimanje malo iznad mršavljenje i intimnost. Pročitajte više: Najbolji portretni objektivi(otvara se u novoj kartici)

88. Pripremite se za iskrene osobe 

Stvari se brzo odvijaju kad snimate otvorene fotografije, pa morate imati fotoaparat spreman za rad. Izbjegavajte korištenje remena za fotoaparat jarkih boja i omotajte ga oko zapešća umjesto preko ramena. Držite kameru u visini prsa ili glave, gdje je brže možete približiti oku. Ne samo da vam omogućuje bržu reakciju, nego je manja vjerojatnost da ćete privući pozornost subjekta. 

89. Izložite desno 

Kako biste dobili rezultate najbolje kvalitete, snimajte u neobrađenom formatu datoteke fotoaparata i pokušajte koristiti ekspoziciju koja proizvodi histogram koji doseže samo desni rub grafikona; ipak izbjegavajte guranje histograma preko ruba. Zatim možete dovesti ekspoziciju na željenu razinu kada sliku obrađujete u raw softveru kod kuće.  

90. Koristite histogram

Kada provjerite histogram na zaslonu fotoaparata, njegov oblik predstavlja dinamički raspon scene koju fotografirate, dok širina grafikona predstavlja dinamički raspon fotoaparata. Ako postoje praznine krajnje lijevo ili desno od histograma, to ukazuje na prekomjernu ili premalu ekspoziciju, pa će možda biti potrebna određena podešavanja ekspozicije. Pročitajte više: Kako čitati histogram(otvara se u novoj kartici)

91. Neobrađeni histogram

Pregled i histogram koji se mogu vidjeti na fotoaparatu temelje se na JPEG verziji slike, čak i ako ste snimili u raw formatu fotoaparata. Neobrađena datoteka ima širi dinamički raspon od JPEG-a, pa da biste dobili reprezentativniji histogram, postavite Picture Style/Picture Control na niski kontrast, neutralnu postavku. 

92. Vidjeti crno-bijelo 

Ako želite potpunu kontrolu nad načinom na koji se vaša slika pretvara u crno-bijelu, bolje je snimati u boji nego je softverski učiniti jednobojnom. Preporučamo snimanje u neobrađenom formatu vašeg fotoaparata, jer vam daje toliko prostora za kasnije igranje sa slikom, iako možete postaviti svoj fotoaparat na monokromatski stil slike kako biste dobili crno-bijeli pregled na stražnjem zaslonu . 

93. Približavanje divljini 

Korištenje dugog objektiva znači da se ne morate fizički približiti divljoj životinji kao što biste inače, ali razumijevanje subjekta i terenske vještine važniji su od opreme za kameru. Nosite odjeću bez šuškanja koja razbija vaš oblik; pobrinite se da vaš obris ne prekida horizont; i prilazi sisavcima s vjetrom u lice kako se tvoj miris ne bi raznio prema njima. 

94. Duge ekspozicije

Da, morski krajolici s dugom ekspozicijom umrtvljeni su – ali, ako su dobro napravljeni, malo zamućenja u vodi i na nebu još uvijek može mnogo doprinijeti podizanju obalne kompozicije. Dovoljno mala brzina zatvarača za postizanje efekta pri jakom svjetlu zahtijeva jak ND filtar. Ako koristite četvrtasti sustav filtara, provjerite je li filtar u utoru najbližem objektivu i osigurajte da je tražilo zaštićeno. Upotrijebite zaključavanje zrcala ili Live View kako biste spriječili vibracije i otvorite zatvarač daljinskim otpuštanjem. 

95. Koristite unaprijed postavljeni balans bijele boje 

Automatska postavka balansa bijele boje vašeg fotoaparata pokušat će neutralizirati jake nijanse boja, ali postavljanje unaprijed postavljene postavke koja odgovara izvoru svjetla može dati bolje rezultate. Također možete kreativno upotrijebiti 'neispravnu' ravnotežu bijele boje: isprobajte postavku Sjena za dodavanje topline zalasku sunca, na primjer, ili Tungsten/Incandescent za hlađenje dnevne scene. Čitaj više: Cheat sheet – Prednamještene postavke ravnoteže bijele boje(otvara se u novoj kartici)

96. Držite horizont ravnim

Upotrijebite elektroničku libelu svoje kamere, libelu ili rešetku kako biste bili sigurni da je horizont na vašoj snimci ravan. Ako nemate vremena za korištenje ovih opcija, brza i prljava opcija je korištenje rubova AF točaka u tražilu. 

97. Pucaj u svjetlo

Snimanje prema svjetlu može proizvesti dramatične rezultate, iako morate biti svjesni odbljeska objektiva. Ako imate četvrtaste filtre, morat ćete odbaciti sjenilo objektiva, stoga budite spremni zaštititi prednji dio objektiva rukom ili šeširom izvučenim iz okvira 

98. Pucaj u sinji čas

Sumrak, ili 'plavi sat' kako se ponekad naziva, odlično je doba dana za snimanje gradskih pejzaža i arhitekture osvijetljene reflektorima, jer će nebo imati malo boje umjesto da bude prazna crna praznina. Ne samo da ovo izgleda zanimljivije, već omogućuje i uravnoteženiju ekspoziciju. 

99. Pan s akcijom

Kretanje kamere istom brzinom kao i pokretni objekt znači da će subjekt ostati u istoj poziciji u kadru i bit će oštro snimljen. Eksperimentirajte s brzinom zatvarača: što je sporija brzina zatvarača, to će se pozadina više zamutiti, što će povećati brzinu. 

100. Još jednom provjerite pozadinu

Detalji u pozadini mogu odvratiti pozornost gledatelja od glavnog subjekta. Oni ne moraju biti očiti šareni prometni znakovi: čak i linija horizonta izvan fokusa odvlačit će pažnju ako prolazi točno iza nečije glave. Za čiste snimke potražite jasne pozadine koje su dobro odvojene od subjekta. Tamnije pozadine obično funkcioniraju bolje od svijetlih, ali vodite računa o dijelovima svijetlog neba kroz drveće. 

101. Razvijte oko za sažetke

Sredina dana, tijekom ne-čarobnih sati poput zlatnog i plavog sata, često je odlično vrijeme za traženje sažetaka za snimanje. S obiljem svjetla manja je vjerojatnost da će vam trebati tronožac, a jako svjetlo može se koristiti za naglašavanje sjene, oblika, teksture i tona. Alternativno, krenite van za oblačnih dana, kada se nebo ponaša poput golemog softboxa, olakšavajući odabir finih detalja.

102. Odaberite dobre cipele

Ne podcjenjujte važnost udobnih cipela. Bilo da lupate po kaldrmi u potrazi za uličnom fotografijom ili ganjate svjetlo u brdima, bit ćete skloniji hodati dalje i snimati dulje ako vas noge ne bole. Vodootporne čizme ili Wellingtonice obavezne su za snimanje na obali ili kada fotografirate vodopad, gdje najbolji pogled obično uključuje mokre noge.

103. Izbjegavajte podrhtavanje fotoaparata

Osnovno pravilo kada je u pitanju pobjeđivanje podrhtavanja fotoaparata je osigurati da je brzina zatvarača jednaka ili brža od efektivne žarišne duljine objektiva – dakle najmanje 1/100 sekunde za objektiv od 100 mm na fotoaparatu punog formata. Ako snimate kamerom s manjim senzorom, pomnožite žarišnu duljinu i brzinu zatvarača s faktorom izrezivanja: 1,5 za APS-C senzore (1,6 za Canon APS-C modele) i 2 za Micro Four Thirds.

104. Budite spremni spustiti se i isprljati

Ne fotografirajte sve iz razine svojih očiju: pronalaženje više točke gledišta ili spuštanje niže može pomoći da se vaše slike istaknu. Snimanje iz niskog kuta čini da subjekti izgledaju impozantnije i omogućuje vam da uvučete gledatelje u sliku: tražite vodeće linije koje će povući oko iz prednjeg plana na subjekt. Kamera koja ima sklopivi LCD zaslon ili Wi-Fi kompatibilnost za gledanje Live View feeda na pametnom telefonu može pomoći pri kadriranju.

105. Fokus za krupne planove

Morate biti vrlo pažljivi kako biste bili sigurni da je vaša točka fokusa apsolutno na mjestu kada ste u neposrednoj blizini subjekta, jer je dubinska oštrina minimalna. Često je bolje staviti kameru na stativ, prebaciti se na ručno fokusiranje i povećati prikaz Live View tako da možete precizno postaviti fokus.

106. Putujte lagano

Za urbanu fotografiju potrebna vam je minimalna količina opreme. Napunjena torba za fotoaparat čini se sve težom kako dan odmiče, pa se držite samo jednog ili dva objektiva. Vrsta torbe ovisi o želji: ruksaci raspoređuju teret, ali torba za rame omogućuje vam brži pristup. Pročitajte više: 10 najboljih kamera za putovanja(otvara se u novoj kartici)

107. Rad s visokim kontrastom

Ako scena uključuje prostranstvo svijetlog neba i tamni prednji plan, postavite filtar s postupnom neutralnom gustoćom na leću kako biste uravnotežili ekspoziciju. Alternativno, snimite dvije snimke, jednu s ispravno eksponiranim nebom, a drugu s ispravno eksponiranom zemljom, i pomiješajte ekspozicije u softveru.

108. Ekspozicija pozadine

Ako je pozadina fotografije mnogo tamnija od subjekta, rezultat može biti preeksponiran, stoga pokušajte postaviti kompenzaciju ekspozicije na -1 ili -2. Kako biste spriječili da mnogo svjetlija pozadina uzrokuje podekspoziciju fotoaparata, pokušajte s kompenzacijom ekspozicije od +1 ili +2.

109. Koristite ručnu ekspoziciju

Ako je svjetlo ujednačeno i imate vremena za postavljanje brzine zatvarača i otvora blende, upotrijebite način ručnog izlaganja fotoaparata. Ovo zaključava postavku ekspozicije, tako da je dobar izbor za održavanje točne ekspozicije subjekta čak i kada se pozadina promijeni.

110. Korekcije objektiva

Ako planirate raditi na svojim snimkama u željenom softveru za pretvorbu raw ili uređivanje fotografija, kao što je Camera Raw ili Lightroom, isplati se kadrirati poglede malo šire nego što se možda čini prirodnim dok snimate. Razlog za to je taj što ako softverski ispravite izobličenja objektiva, možete izgubiti detalje na rubu slike.

111. Ulična pamet

Prići strancima i zatražiti fotografiranje njihovih portreta može biti izazov, ali malo drskosti se zaista isplati. Čak i ako zvuči kao vaša ideja o paklu, očitovanje da fotografirate može izazvati zanimljive reakcije. Zapravo, skrivanje u sjeni i snimanje s dugom lećom siguran je način da privučete pogrešnu vrstu pozornosti.

112. Izbjegavajte prašinu senzora

Iako je dovoljno jednostavno digitalno ukloniti mrlje od prašine na slikama, možete smanjiti šanse da se prašina taloži na senzoru fotoaparata izbjegavanjem mijenjanja leća na izloženim i vjetrovitim mjestima. Ako radite u ovakvim uvjetima, razmislite o postavljanju objektiva za zumiranje kako ne biste morali tako često mijenjati objektive.

113. Postavite AF točku

Ako dopustite kameri da automatski odabere točku autofokusa, često će se fokusirati na najbliži objekt. Umjesto toga, postavite kameru na način rada AF u jednoj točki i pomaknite aktivnu točku tako da bude postavljena iznad subjekta za koji želite da bude oštar

114. Koristite Auto ISO u ručnom načinu rada

Funkcija Auto ISO vašeg fotoaparata može vam spasiti život jer možete slobodno podešavati postavke ekspozicije, a fotoaparat će automatski podići ISO osjetljivost pri unaprijed postavljenoj brzini zatvarača, tako da ne morate brinuti o podrhtavanju fotoaparata. Također se može koristiti u ručnom načinu ekspozicije, omogućujući vam da postavite željenu kombinaciju otvora blende i brzine zatvarača, s funkcijom Auto ISO koja osigurava dosljednu ekspoziciju pri promjenjivom svjetlu.

115. Snimanje po kiši

Nemojte biti samo fotograf lijepog vremena: kiša je tamo gdje je! Najzahtjevniji aspekt snimanja po jakoj kiši nije održati sebe suhim, već zadržati kišne kapi s prednje strane objektiva. Plitka sjenila napravljena za širokokutne objektive prilično su beskorisna u tom pogledu. Naš savjet? Stavite UV filtar i upijte svu vodu neposredno prije nego što otpustite kapak. Nikada ne škodi spakirati više krpa od mikrovlakana nego što mislite da će vam trebati.

116. Snimanje na jakom suncu

Iako je najbolje svjetlo za snimanje užarenog ljetnog dana obično na početku i na kraju dana – takozvani 'zlatni sati' – vedro nebo ima svoje prednosti. Bit će dovoljno svjetla, što će omogućiti korištenje niskih ISO vrijednosti i velikih brzina zatvarača za oštre snimke. Upotrijebite polarizacijski filtar za smanjivanje odsjaja i refleksije u pejzažima, a reflektor ili bljeskalicu za otvaranje sjena na portretu.

117. Uzmite dodatnu bateriju

Hladno vrijeme smanjuje trajanje baterije, pa da bi vaš fotoaparat radio i kada temperatura padne, držite rezervnu napunjenu bateriju na toplom u unutarnjem džepu jakne. Ako vam počne ponestajati energije, razmislite o tome da ne koristite funkcije gladne energije kao što su stabilizacija slike i Live View.

SAVJETI FOTOGRAFA

118. Slikaj slike koje voliš

Doug Chinnery, apstraktni fotograf, kaže: "'Fotografska policija' može postojati samo ako im mi to dopustimo. Nitko vam ne smije govoriti kako bi vaše slike trebale izgledati. "Izradite slike koje, prije svega, volite. Onda, ako ih i drugi vole, neka bude tako. Ali ako ne, budite ponosni što slijedite vlastiti kreativni put, a ne prisiljeni slijediti stado. To zahtijeva kreativnu hrabrost i uvjerenje, ali vodi stvaranju snažnijeg i ispunjenijeg rada."

119. Oštrina je precijenjena

"Dopustite malo zamućenja u svoj život", kaže Doug Chinnery, apstraktni fotograf. "Unesite malo kolebanja. Mala dubina polja i namjerno kretanje kamere mogu se koristiti kreativno, dopuštajući vašoj publici da smisli vlastite priče o tome što se događa na vašim slikama."

120. Ispiši svoj rad

"Biste li dali svoj fotoaparat nekom drugom da napravi vaše fotografije? Pa zašto dopustiti da netko drugi napravi vaše ispise? Ispis je vrhunac kreativnog procesa i ništa nije bolje od izrade fino izrađenog ispisa. Nijednom komercijalnom tiskaru nije stalo do vaših slika kao ne zavaravajte se da su otisci koje prave najbolji koliko bi mogli biti." – Doug Chinnery, apstraktni fotograf

121. Razvijte svoju viziju

Apstraktni fotograf Doug Chinnery kaže: ”Kopiranje tuđih fotografija izvrstan je način da naučite tehnike kao početnik. Ali da bismo stvarno napredovali kao fotografi, moramo gledati svijet vlastitim očima i upotrijebiti vještine koje smo naučili za izradu slika koje pokazuju našu jedinstvenu kreativnu viziju."

122. Baci stativ

Pejzažni fotograf Andrew Fusek Peters kaže: “Gerilajte sa svojim pejzažnim fotografijama! Odbacite tronožac i beskonačne filtere i snimajte iz ruke, eksponirajući prema nebu u sumrak ili zoru. Puno je brže uokviriti iz ruke, a možete povratiti sjene i crne u postu.”

123. Ispravi se

Umjetnička fotografkinja Lorna Yabsley, autorica Busy Girl's Guide To Digital Photography i učiteljica individualnog fotografskog treninga, kaže "Obratite pozornost na to da horizonti budu ravni u vašem kadru – to može napraviti ili pokvariti snimak."

124. Pažljivo obrađujte

Umjetnička fotografkinja Lorna Yabsley kaže: "Uvijek odvojite malo vremena za obradu svojih omiljenih slika. Manje je više: podizanje sjena, posvjetljivanje i posvjetljivanje te suptilno izoštravanje mogu izvući najbolje iz vaše fotografije."

125. Uložite u fiksnu leću

"Primarni objektiv od 50 mm neizostavan je, jeftin dio pribora koji daje prekrasne oštre slike i mogućnost stvarno širokog otvaranja objektiva za maksimalnu plitku dubinsku oštrinu" – umjetnička fotografkinja Lorna Yabsley 

126. Ponovno izumite kotač

"Ako kupujete SLR fotoaparat, uvijek se isplati imati namjenski naredbeni kotačić za neovisno upravljanje okidačem i otvorom blende, što olakšava ručnu ekspoziciju" – umjetnička fotografkinja Lorna Yabsley.  

127. Obučite se

Umjetnička fotografkinja Lorna Yabsley kaže: "Uložite u kvalitetnu obuku jedan na jedan, kako biste ubrzali svoj put do prestanka automatskog snimanja i ručnog snimanja. To će vam dati kontrolu nad vašim stvaranjem slika. I naučite osnovne tehnike obrade kako biste vašem radu dali profesionalnu dotjeranost."

128. Pokušaj i pogreška

Kreativni fotograf Mark A Hunter kaže: “Nemojte se zakačiti na snimanje prve fotografije. Na primjer, umjesto da odredite koju ćete točno dubinsku oštrinu koristiti, stavite svoj fotoaparat u način rada s prioritetom otvora blende i snimite nekoliko različitih snimaka s rasponom otvora blende – mogli biste sami sebe iznenaditi rezultatima.”

129. Dajte sebi zadatke

Umjetnički fotograf James Stanford kaže: "Ponekad je veliko olakšanje znati što snimiti. Drugi put je biti ekstemporan pravi put. Volim izlaziti i vidjeti što mi svemir predstavlja svakog dana. Učenje biti osjetljiv na ono što je vani bez ikakvih unaprijed stvorenih ideja je prekrasan način za otkrivanje nove teme. Ali samo traženje kadra koji se predstavlja u trenutku rijetko stvara nove tehničke vještine. Kako bih ovladao kamerom, dajem se posebne zadatke. Zadavanje zadatka pomaže vam da naučite o fotografiji i svojoj opremi. Ako znate što želite postići, možete planirati stvari. Na taj način možete usporiti stvari. Snimite i potvrdite. Vodite bilješke. Usredotočite se na dobivanje snimio baš kako treba! Naučit ćete svladati prioritet otvora blende, brzinu zatvarača, ISO,ručne postavke i više."

130. Istražite svoju temu

Fotograf prirode Roeselien Raimond kaže: "Bez obzira radi li se o životinji koju pokušavate fotografirati ili o nekoj vrsti fenomena, što više znate o subjektu, to ćete bolje moći predvidjeti što dolazi. Naučite znati kada se životinje razmnožavaju , lov i spavanje. Saznajte kada je vjerojatno da će se pojaviti magla ili grmljavina. To bi moglo koštati neko vrijeme, ali to je investicija koja će se isplatiti."

131. Istraži!

Putnički i urbani fotograf Nico Goodden kaže: "Ako želite uspjeti kao fotograf dok uvijek učite i nikad vam nije dosadno, nemojte se bojati istraživati ​​druge žanrove. Umjesto toga, budite oprezni s ljudima koji vam govore da se držite jednog žanra ili niše – možda i nije najbolji savjet ako na život gledate kao na priliku za otkrivanje novih stvari. Otkrio sam da me snimanje mnoštva žanrova, umjesto da koči moj razvoj, naučilo mnogim prenosivim vještinama i donijelo uzbudljive nove klijente i narudžbe raznolikost onoga što snimam, a na kraju se pretvara u još neočekivanije narudžbe."

132. Odaberite svoje trenutke

Arhitektonski i putnički fotograf Denys Nevozhai kaže: "Glavna stvar koju sam naučio o fotografiji je da ne budem opsjednut fotografijom i da snimam samo najvrjednije trenutke ili scene. Shvaćanje da morate provjeriti i urediti previše fotografija učinit će odgodite proces, izgubite uzbuđenje i na kraju nagomilate sve."

133. Misli o svjetlu

Fotograf reportaža i putovanja Stuart Freedman kaže: "Svjetlost je ključna za fotografiju. Naučite vizualizirati konačnu sliku i pomaknite se ako izgleda kao da ne ide."

134. Opustite se i razgovarajte s ljudima

Fotograf reportaža i putovanja Stuart Freedman kaže: "Izvrsne slike obično nisu sreća. Često su rezultat pregovora između fotografa i subjekta. Osmijeh je važan. Opustite se i, što je najvažnije, budite iskreni. Objasnite što želite što radite: ako vam ljudi vjeruju, to će se i vidjeti."

135. Sanjivi portreti

Umjetnička fotografkinja Lorna Yabsley kaže: "Za portrete iz snova otvorite svoj objektiv do najšireg otvora blende i snimite subjekt na svjetlo. Koristite kompenzaciju ekspozicije da povećate ekspoziciju i ekspoziciju za sjene."

136. Koristite tronožac

Fotograf prirodoslovlja i divljih životinja Adrian Davies kaže: "Uvijek nastojim koristiti dobar čvrsti stativ za svoj prirodoslovni rad, posebno kada snimam subjekte kao što su biljke. Ne samo da drže fotoaparat lijepo i mirno, omogućujući sporo okidanje brzine, ali vas također usporavaju, tjerajući vas da pažljivo pogledate sve dijelove kadra u potrazi za ometajućim predmetima i da odlučite o ispravnom otvoru blende prije otpuštanja okidača." Pročitajte više: Najbolji stativi za putovanja(otvara se u novoj kartici)

137. Kupi malo dimljenog lososa!

Adrian Davies kaže: "Koristim širok raspon reflektora za odbijanje svjetla u područja sjene predmeta kao što su biljke i gljive. Jedan koji često koristim s gljivama, posebno u dosadnim jesenskim danima, su komadi kartice koji dolaze u pakiranjima dimljenog lososa , zlatne s jedne strane. Daju subjektu lijep topli ton."

138. Vizualni misionar

Umjetnički fotograf Paul Hill kaže: "Moć medija da informira i otkriva, bilo javno ili privatno, ne može se precijeniti. Većina nas svaki dan vidi stotine fotografija, no pogledamo li uopće jednu da saznamo što govori "? Fotografija je bitan dio modernog života, s milijunima koji se stvaraju svaki dan, a tisuće proizvođača i uslužnih djelatnosti ovise o njoj. Učinak na našu civilizaciju je ogroman. Stručnjaci bi se trebali osjećati nelagodno ponavljajući klišeje. Oni bi trebali biti vizualni misionari, obraćajući se javnosti na važnost medija sa snagom njihovih slika. Fotografija može biti zabavna, naravno, ali je njezini stvaratelji moraju shvatiti ozbiljno. Osim što me privlači neobično i neočekivano, vodim računa o tri stvari kada izrada fotografije: okvir, svjetlo i vidikovac."

139. Dio tima

Fotografkinja vjenčanja i reklama Kate Hopewell-Smith kaže: "Učenje usmjeravanja i poziranja ključne su vještine za svakog fotografa ljudi, ali uspješno portretiranje ovisi o timskom radu. Fotograf mora dati energiju i entuzijazam – ali isto vrijedi i za subjekt ili rezultate neće biti uspješni koliko bi trebali biti."

140. Govorite glasno

Umjetnički fotograf Cig Harvey kaže: "Imajte na umu da je vaš fotoaparat alat koji pomaže vašoj kreativnosti. Sviđa mi se ideja da su naši fotoaparati samo skupe olovke - važno je ono što imamo za reći."

141. Budite otvoreni

Ulični fotograf Ryan Hardman kaže: "Nemojte skrivati ​​kameru kada snimate ulične fotografije, jer to ljude često iznervira. Samo neka vam kamera bude oko vrata i kad vidite nekoga uzbudljivog, prinesite kameru oku i snimite . Ako vas subjekt zaustavi i pita zašto ih fotografirate, samo pristojno objasnite zašto ste to učinili i namjere vaše fotografije – za sebe, natjecanja ili časopise."

142. Snimajte s temom na umu

Ryan Hardman kaže: "Često uličnoj fotografiji može nedostajati tema, zbog čega slika koju je fotograf snimio postaje slaba ili nezanimljiva. Moj najbolji savjet bio bi da razmislite o temi i razlogu za snimanje ulične fotografije osim zato što je subjekt bio zanimljivo. To će zauzvrat pomoći kada se suočite s osobom koja je ogorčena što ste je fotografirali. Vjerujte svom osjećaju – ako se subjekt osjeća nervozno i ​​agresivno, nemojte ga fotografirati."

143. Budite ulični i osjetljivi

Ryan Hardman kaže: "Ulična fotografija nije dokazivanje da smo na boljem mjestu od subjekata. Moj bi najbolji savjet bio da se klonimo beskućnika ili onih u nepovoljnom položaju, kako bismo bili sigurni da kao fotografi ne iskorištavamo ili fotografiramo subjekte neetično ."

144. Razbijte četvrti zid

Ulični fotograf Ryan Hardman kaže: “Prvo sam tražio sliku subjekta, ali sada slikam bez pitanja – razlog za to je stvaranje uzbudljivih subjekata koji probijaju četvrti zid i gledaju u leću fotoaparata , što znači da će se gledatelj povezati sa slikom.”

145. Imajte dostupno 'fill' svjetlo

Fotografkinja vjenčanja i reklama Kate Hopewell-Smith kaže: “Portreti na lokaciji dolaze do izražaja kada postoji prekrasno pozadinsko svjetlo koje daje odvojenost i raspoloženje. Međutim, ovo ostavlja lice vašeg subjekta u sjeni, stoga koristite reflektor ili bljeskalicu na fotoaparatu (vjerojatno u načinu sinkronizacije velike brzine zbog velikih brzina zatvarača vani)."

146. Ciljajte na odgovor

Turistička fotografkinja Lottie Davies kaže: “Kad obrađujete svoje datoteke, razmislite o emocionalnom odgovoru vaše publike. Želite li da se ljudi osjećaju pozitivno prema predmetu slike? Ako je tako, možda ćete težiti toplim, bogatim tonovima. Ako želite osjećaj smirene kontemplacije, razmislite o manje oštroj interpretaciji."

147. Slijedite svoje srce

Fotograf prirode Roeselien Raimond kaže: "Čvrsto vjerujem da vaše fotografije odražavaju ono što ste u njih unijeli. Dakle, ako odaberete temu koju volite i koja vas istinski fascinira, to će se vidjeti. Rad iz srca sigurno će poboljšati vaš rad."

148. Imati priču za ispričati

Dokumentarni fotograf Marc Wilson kaže: "Najvažniji aspekt svake fotografije je priča iza nje i hoće li biti zanimljiva promatraču."

149. Ne širi se tanko

Komercijalni fotograf Maria Falconer kaže: "Kad sam tek počela, vjerovala sam da trebam fotografirati sve. Bavila sam se praktički svim dostupnim stilovima i temama, osim možda divljih životinja... osim ako ne računate golubove! I da, naravno, naučila sam nekoliko vještina usput, ali brzo sam otkrio da su moje najbolje slike nastale kad sam snimao nešto što mi je bilo važno – a to je moglo biti bilo što, od plesa do političkih tema."

150. Pet riječi

Dokumentarni fotograf Marc Wilson kaže: "Snimaj manje i snimaj bolje".

151. Krenite u foto avanturu

Quintin Lake kaže: "Duh pustolovine je gledanje svježim očima, a ne odlazak u daleke zemlje. Dugotrajno putovanje pješice najbolji je način da iznova vidite mjesto jer su šanse složene u vašu korist da naiđete na neobično ili lijep događaj. Upamtite da je fotografija samo jedan od mnogih oblika ljudskog vizualnog izražavanja. Promatranje drugih vizualnih umjetnosti može vam dati nove ideje za predmete, upotrebu boja, tonalitet i kompoziciju koje možete koristiti u vlastitom radu."

152. Što i kada

"Uistinu uspješna fotografija može se rastaviti na dvije jednostavne komponente: što je u okviru i kada pritisnete gumb? Sve ostalo što kontrolirate pomoći će u oblikovanju uspjeha ili neuspjeha fotografije: svjetlo, kompozicija, pokret, mir, prazan prostor, boja, fokus i dubina polja" - dokumentarni fotograf Marc Wilson. 

153. Ostanite mirni i stvarajte

Komercijalni fotograf Maria Falconer kaže: "Ne tražite previše. Opustite se i pustite da fotografije dođu k vama."

154. Pucaj manje, vidi više

Pejzažni i umjetnički fotograf Paul Sanders kaže: "Radije bih se vratio kući s jednom snimkom koju sam naporno radio da usavršim na terenu nego s memorijskom karticom punom osrednjih slika. Prečesto nas naša nesigurnost izaziva da snimamo više i više, kada je zapravo bolje uzeti vremena, poboljšati sliku u tražilu, pažljivo komponirati i provjeriti sve prije nego što pritisnete gumb okidača. Također je odustajanje od toga reći, 'Popravit ću to naknadno.' Dobijte to točno na licu mjesta iu fotoaparatu prije nego što napustite lokaciju. Trebali biste odabrati trenutak u kojem ćete pritisnuti gumb nakon što ste stvarno uvidjeli subjekt. Dakle, kada se posvetite slici, nemojte nastaviti snimati osim ako se osvjetljenje dramatično ne poboljša .. Kad si sretan, otiđi i ne osvrći se!"

155. Iza fotografije

Dokumentarni fotograf Marc Wilson kaže: "Tehnika je važna, ali snaga koja stoji iza fotografije je priča koju ona priča."

156. Umjetnost svjetla

Maria Falconer kaže: "Fotografija je sama po sebi jednostavna stvar korištenja svjetla za označavanje. Ne postoje stvarna pravila – samo ona koja su muškarci izmislili."

157. Koristite svoj ekran

Fotograf pejzaža i divljih životinja Francis J Taylor kaže: "Naučite koristiti histogram na stražnjem zaslonu svoje kamere. Kada se ovo koristi u kombinaciji s vrlo korisnom značajkom upozorenja za istaknute dijelove, možete osigurati da svaki put brzo postignete savršenu ekspoziciju."

158. Pucaj u ono što voliš

Turistička fotografkinja Lottie Davies kaže: “Fotografirajte stvari koje volite. Na primjer, ako volite hranu, snimajte hranu – ako volite avanture, snimajte putovanja ili automobile, ako vam je omiljeno mjesto kod kuće s obitelji, fotografirajte ih. Energija vašeg entuzijazma će se pokazati i učiniti da vaše slike pjevaju."

159. Prihvati kišu

Francis J Taylor kaže: "Nemojte biti fotograf za lijepo vrijeme. Često se najzanimljivije slike stvaraju u izazovnim i nepovoljnim uvjetima."

160. Smijte se i budite sebični

Paul Sanders kaže: "Krivi smo što svoju fotografiju shvaćamo preozbiljno, bilo da pokušavamo impresionirati svoje prijatelje, kolege iz kluba ili tog lukavog suca. Fotografija je hobi za mnoge ljude, a čak i za profesionalce to je privilegija posao za koji bi mnogi platili; stoga se smiješite, uživajte u vremenu s kamerom i, da, budite sebični – ovo je vrijeme uloženo u vas, pa snimajte ono što volite, a ne ono što mislite da će pobijediti. Stvarno ne Nije važno što drugi ljudi misle o slikama koje fotografirate, ali ako doista uživate u onome što fotografirate i vremenu koje provodite radeći to, mogli biste se iznenaditi rezultatima, a možda i nagradama."

161. Pročitajte ovu knjigu!

Urednik časopisa Digital Camera Magazine Ben Brain kaže: "Pročitajte "Biti fotograf: Praktični vodič" Billa Jaya i legende Magnuma Davida Hurna. To je užitak!"

162. Planirajte unaprijed

Francis J Taylor kaže: "Istražite svoju lokaciju kako biste pronašli najbolje vrijeme za posjet. Imajte na umu da se položaj sunca mijenja tijekom godine tako da lokacija koja ne radi ljeti može biti savršena zimi."

163. Inspirirajte se umjetnošću

Ben Brain kaže: "Nemojte se ograničiti samo na fotografe za inspiraciju. Okrenite se slikarima, pjesnicima, glazbenicima, autorima itd..."

164. Koristite jednu glavnu leću

Ben Brain kaže: "Pokušajte koristiti samo jednu žarišnu duljinu (recimo 35 mm ili 50 mm) godinu dana: jamčim vam da ćete to učiniti boljim fotografom."

SAVJETI ZA UREĐIVANJE

165. Sakrij linije odabira

Ako točkasta linija odabira otežava pregled prilagodbe koju radite, pritisnite H da sakrijete 'mrave koji marširaju', a zatim izvršite prilagodbu bez ikakvih smetnji. Ponovnim pritiskom na H otkrit ćete odabir.

166. Prostri nebo

Ako želite više plavog neba iznad subjekta, idite na Slika > Veličina platna. Stavite 20 % u visinu, označite okvir Relativno i kliknite srednji donji okvir sidra. Pritisnite OK, zatim napravite tanki odabir duž gornjeg ruba postojećeg neba pomoću alata Rectangular Marquee. Pritisnite Ctrl/Cmd+T za ulazak u način transformacije. Povucite gornju srednju ručku prema gore kako biste stvorili prostor za glavu.

167. Izgubite svoje palete

Da biste vidjeli sliku bez ometanja, pritisnite Tab i sakrit ćete sve palete i alate. Da biste ih vratili, ponovno pritisnite Tab. Da biste izgubili sve osim okvira s alatima, pritisnite Shift+Tab.

168. Izgubite svoje neželjene slojeve

Riješavanje slojeva koji vam ne trebaju ide sporo ako ih povučete na ikonu smeća na ploči Slojevi. Za brzo brisanje jednog sloja, desnom tipkom miša kliknite na njega i odaberite Izbriši sloj. Ako želite izbrisati više slojeva, držite pritisnut Ctrl/Cmd i kliknite na njihove nazive kako biste ih odabrali, zatim desnom tipkom miša kliknite na jedan i odaberite Izbriši slojeve.

169. Idi preko cijelog zaslona

Da biste svoju sliku vidjeli što veću na zaslonu, pritisnite Ctrl/ Cmd+0 (nula). Uzastopno pritisnite F da vidite sliku u različitim načinima prikaza. 

170. Dodajte bijeli rub

Da biste primijenili brzi bijeli obrub, prvo otvorite svoju sliku, a zatim pritisnite D da biste vratili boje na crnu i bijelu. Sada pritisnite Ctrl/Cmd+A za odabir slike i Ctrl/Cmd+T za ulazak u način transformacije. Držite Alt +Shift i povucite kutnu ručicu kako biste napravili bijeli okvir u proporciji. Pritisnite Return i imat ćete čistu bijelu granicu s vrlo malo problema.

171. Vidi jedan sloj

S višeslojnom slikom ponekad želite vidjeti što se nalazi na određenom sloju. Pritisnite tipku Alt na ikonu oka sloja na ploči Slojevi. Ovo će isključiti sve ostale slojeve.

172. Dodajte premosnicu za izbjeljivanje u sekundi

Da biste pojačali kontrast i dali stilizirani izgled slici, pritisnite Ctrl/Cmd+J da duplicirate sliku na novi sloj, a zatim pritisnite Ctrl/Cmd+Shift+U da biste se riješili boje. Vidjet ćete mono sliku, ali promijenite način miješanja u Soft Light na ploči Slojevi, a crno-bijeli sloj će se stopiti s bojom kako bi se pojačao kontrast i smanjila zasićenost, dajući atraktivan izbijeljeni izgled.

173. Ubrzajte korištenje filtera

Da biste ponovili filtar i pojačali njegov učinak, pritisnite Ctrl/Cmd+F da ponovno primijenite posljednji filtar koji ste koristili. Ovo je brz način da filtri zamućenja budu još mutniji.

174. Spremite za web s preciznošću

Kada spremate JPEG slike za korištenje na webu, svakako koristite namjensku značajku Datoteka > Izvoz > Spremi za web. Postavite Preset na JPEG High i koristite opcije za promjenu veličine, podešavanje i usporedbu različitih postavki kvalitete – pa čak i pretpregled na web stranici. Uvidjet ćete da je to mnogo pametniji način od korištenja Datoteka > Spremi kao, odabira JPEG i pogađanja o ostatku!

175. Promijenite mišljenje o postavkama filtera

Ako ste pretjerali s efektom filtra i želite poništiti postavke, pritisnite Ctrl/Cmd+Z da poništite filtar. Vidjet ćete kako se slika vraća u prethodno filtrirano stanje. Ako sada pritisnete Ctrl/Cmd+Alt+F, otvorit ćete dijaloški okvir Filtar bez potrebe da ga ponovno odaberete. Promijenite postavke i kliknite OK.

176. Koristite Dehaze za kontrast

Pronađen u FX ploči Lightroom ili Camera Raw, klizač Dehaze dizajniran je za smanjenje atmosferske maglice u slikovnim snimkama, ali se također može koristiti kao moćna kontrola kontrasta. Kako biste brzo primijenili pojačanje kontrasta, pomaknite ga udesno; a za smanjenje kontrasta, pomaknite ga ulijevo.

177. Odaberi pravu boju

Kada trebate čistu boju u alatu za odabir boja, nemoguće je izravno kliknuti desni kut da biste dobili čistu bijelu, čistu crnu ili boju koju imate. Da biste postavili kursor točno na rub, kliknite bilo gdje na alatu za odabir i povucite kursor u kut koji želite. Ovo će vam omogućiti čistu boju koju tražite.

178. Pokreni se

Možete pomicati sloj ili odabir u bilo kojem smjeru odabirom alata Pomicanje (prečac V) i povlačenjem miša. Ali ako želite biti jako precizni, možete dodirnuti tipke kursora na tipkovnici da biste pomaknuli stavku u iznosu od 1 piksela. Ako držite tipku Shift dok dodirujete kursorske tipke, pomicat ćete stavku u koracima od 10 piksela.

179. Budite dosljedni u podrezivanju

Kada trebate skup slika iste veličine, olakšajte si život stvaranjem unaprijed postavljenih postavki izrezivanja. Odaberite alat za izrezivanje i na traci s opcijama unesite širinu, visinu i razlučivost koju želite (npr. 21 cm, 29,7 cm, 300 px/in). Sada kliknite prvi padajući izbornik i odaberite New Crop Preset. U dijaloškom okviru promijenite naziv ako je potrebno i kliknite U redu da biste spremili prilagođenu veličinu. Koristite ovo kad god vam zatreba! 

180. Pogledi prije i poslije: lakši način

Kada pretvarate neobrađenu datoteku, zgodno je vidjeti verziju "prije" i "poslije" vaših promjena kako biste pratili kako vaša slika napreduje. Klikom više puta na ikonu Y na dnu sučelja u Lightroomu ili Camera Rawu kružit ćete kroz različite načine rada. Za izlaz kliknite na ikonu za cijeli zaslon pored.

181. Prekomponirajte s transformacijom

Alat za izrezivanje nije uvijek najbolji način za ponovno kadriranje slike. Umjesto toga pritisnite Ctrl/Cmd+A za odabir slike, a zatim Ctrl/Cmd+T za ulazak u način transformacije. Sada držite pritisnut Ctrl/Cmd i izvucite kutne ručke graničnog okvira kako biste svoju sliku preoblikovali u okvir. Kada završite, pritisnite Return za potvrdu. Ovom metodom možete poboljšati kompoziciju tijekom obrezivanja.

182. Postavite svoju crnu točku

Prilikom pretvaranja raw datoteka u Lightroom ili Camera Raw, postavite svoju crnu točku tako da pritisnete Alt i povučete klizač Blacks ulijevo. Vidjet ćete prikaz maske gdje se pojavljuje istinska crna boja: to pruža sjajan način za postavljanje najtamnijih dijelova slike. Isto možete učiniti s tipkom Alt i kliznikom Whites za postavljanje bijele točke.

183. Ispravite svoju leću

Prije nego što učinite bilo što drugo s neobrađenom datotekom u Lightroomu ili Camera Rawu, idite na Lens Corrections i označite okvire Remove Chromatic Aberrations i Enable Profile Corrections. Ovo će automatski detektirati korištenu leću i kompenzirati sve prisutne rubove u boji ili izobličenje.

184. Vratite se u prošlost uz Undo

Da biste poništili zadnju stvar koju ste učinili, pritisnite Ctrl/Cmd+Z. Ako se želite vratiti još više, pritisnite Ctrl/Cmd+Alt+Z. Na zadanim postavkama možete se vratiti do 20 stanja, ali ako želite više, možete povećati broj Povijest stanja u Uredi > Postavke. (Odaberite Photoshop > Postavke ako koristite macOS).

185. Napravite izračun

Da biste dobili izvrsnu mono pretvorbu, otvorite svoju sliku i idite na Slika > Izračuni. U dijaloškom okviru okviri Izvor i Sloj bit će identični, ali mijenjanjem kanala, načina miješanja i neprozirnosti dobit ćete različite crno-bijele rezultate. Za dojmljive scene snimljene s vrećama kontrasta, isprobajte Crveno, Crveno, Množenje. Provjerite je li okvir s rezultatima postavljen na Novi dokument, a kada kliknete U redu, dobit ćete sjajnu crno-bijelu sliku.

186. Pozadinski sloj učinite uređivačkim

Ako želite premjestiti pozadinski sloj više u nizu slojeva, prvo ga trebate pretvoriti u sloj koji se može uređivati. Da biste to učinili brzo, držite Alt i dvaput kliknite na naziv sloja. Odmah će se pretvoriti u sloj koji se može uređivati. 

187. Klonirajte kao profesionalac!

Ako trebate očistiti sliku kloniranjem, izradite novi sloj na ploči Slojevi. S odabranim alatom Clone Stamp ili Healing Brush provjerite je li Uzorak: svi slojevi odabran na traci s opcijama. Sada klonirajte ili iscijelite i sav posao kloniranja bit će postavljen na novi sloj, ostavljajući vaš izvornik netaknut ako se kasnije predomislite. 

188. Nanesite glatki obrub ključne linije

Da biste slici dodali oštar, tanak, crni obrub, pritisnite D da biste vratili boje na crnu i bijelu, zatim pritisnite Ctrl/Cmd+A da odaberete sve. Sada idite na Edit > Stroke i u dijaloškom okviru postavite Width na 10 px i odaberite Inside pod Location. Pritisnite OK.

189. Pojednostavite svoje slojeve

Ako ste koristili puno slojeva, možda ćete se morati pomicati gore-dolje kako biste pronašli odgovarajući. Kako biste dobili više njih na zaslonu i izbjegli gubljenje vremena na pomicanje, kliknite na padajući izbornik u gornjem desnom kutu, odaberite Mogućnosti ploče i smanjite veličinu sličice na najmanju opciju. U slučajevima kada imate puno slojeva, također možete odabrati Nijedan da se sličice uopće ne prikazuju na ploči. Kliknite ovo i vratit ćete se na početnu točku bez potrebe da izađete iz palete i ponovno je otvorite.

190. Ispunite bojom na brz način

Da biste ispunili sloj ili odabir svojom bojom prednjeg plana, pritisnite Alt+Backspace. Koristite Ctrl/Cmd +Backspace za popunjavanje bojom pozadine.

191. Provjerite hoće li se vaše boje ispisati

Ne mogu se ispisati sve boje snimljene fotoaparatom jer mješavina CMYK boja ne može reproducirati RGB svjetlo koje je stvorilo sliku. Da biste dobili dobru predodžbu o tome što će se, a što neće ispisati, pritisnite Ctrl/Cmd+Y za pregled slike u CMYK pregledu. I u ovom načinu možete raditi na slici, tako da uvijek budete svjesni boja koje su izvan raspona.

192. Oštrite se sa stilom

Da biste izoštrili sliku u Lightroomu ili Camera Rawu, idite na ploču s detaljima i postavite količinu koja daje oštar rezultat na detaljnom području u fokusu na pregledu. (Radijus i detalji su često u redu na svojim zadanim postavkama od 1.0 i 25.) Sada držite Alt i povećavajte maskiranje dok se samo rubovi ne pokažu u bijeloj boji. To sprječava izoštravanje područja kojima to nije potrebno.

193. Prebacite Lasso alate u hodu

Kada odabirete alatom Polygonal Lasso, možete se brzo prebaciti na Freehand Lasso držeći tipku Alt. Crtajte po svom području, a kada otpustite Alt, vratit ćete se na poligonalni laso.

194. Napravite nove slojeve bez muke

Za stvaranje novog sloja iznad onog koji je trenutno aktivan, pritisnite Ctrl/ Cmd+Shift+N i možete mu dati naziv u dijaloškom okviru prije nego što kliknete OK. Da biste to učinili još brže bez prilagođenog naziva, pritisnite Ctrl/Cmd+Alt+Shift+N.

195. Gradite ocjene postupno

Nakon primjene stupnjevitog filtra za potamnjivanje neba u Lightroomu ili Camera Rawu, najprije upotrijebite nježne postavke, zatim desnom tipkom miša kliknite Pin i odaberite Udvostruči. To vam daje drugi stupanj i jači učinak, koji možete povući na mjesto i uređivati ​​dalje. Ovo je brže od stvaranja novih stupnjeva od nule.

196. Zagrijte šut na brz način

Da biste pejzažu dodali efekt brzog zagrijavanja, pritisnite Ctrl/Cmd+L da biste otvorili paletu Razine i kliknite RGB. Odaberite Crveni kanal s popisa i pomaknite srednji klizač malo ulijevo. Sada odaberite Plavi kanal i pomaknite ga malo udesno. Ovo stvara nijansu jantarne boje na cijeloj slici, dajući trenutačni učinak zagrijavanja.

197. Uravnotežite svoje boje

Temperatura boje nije fiksna u raw datoteci, a Lightroom i Camera Raw olakšavaju zagrijavanje ili hlađenje vaših snimaka. Najbolja početna točka je odabrati odgovarajuću unaprijed postavljenu postavku (kao što je dnevna svjetlost ili oblačno) s padajućeg izbornika pokraj Balansa bijele boje na ploči Osnovno. Zatim možete fino podesiti rezultate prema svojim željama pomoću klizača Temperatura. 

198. Promijenite mišljenje o postavkama filtera

Ako ste pretjerali s efektom filtra i želite poništiti postavke, pritisnite Ctrl/Cmd+Z da poništite filtar. Vidjet ćete kako se slika vraća u prethodno filtrirano stanje. Ako sada pritisnete Ctrl/Cmd+Alt+F, otvorit ćete dijaloški okvir Filtar bez potrebe da ga ponovno odaberete. Promijenite postavke i kliknite OK.

199. Tamniji rubovi

Za brzo stvaranje vinjete oko višeslojne slike kliknite na gornji sloj u nizu i pritisnite Ctrl/Cmd+Alt+Shift+E. Ovo će sažeti sve vidljivo u novi sloj. Sada idite na Filter > Camera Raw Filter i odaberite karticu FX. U odjeljku Post Crop Vignetting, pomaknite Amount ulijevo za tamnu vinjetu ili desno za svijetlu i prilagodite izgled pomoću Feather Roundness.

200. Zadržite kontrolu nad kontrastom

Curves je nevjerojatan alat koji znalcima nudi put do kontrole kontrasta. Pomoću njega možete stvoriti S-krivulju koja potamnjuje donje srednje tonove i posvjetljuje gornje srednje tonove u isto vrijeme. Napravite Curves Adjustment Layer, zatim povucite liniju dolje na dnu i gurnite je gore na vrhu.

201. Zumiraj pametnije

Za zumiranje i smanjivanje na pametniji način, dodijelite funkciju zumiranja kotačiću miša. Idite na Uredi > Postavke > Alati i označite okvir Zoom With Scroll Wheel kako biste ga omogućili.

202. Kontrolirajte svoje slojeve za podešavanje

Ako dodate sloj za prilagodbu, to će utjecati na sve slojeve ispod njega u nizu slojeva. Kako bi utjecao samo na sloj neposredno ispod njega, držite Alt i kliknite liniju između sloja za podešavanje i sloja ispod. Ovo 'ošiša' sloj i ograničava njegov učinak.

203. Potražite pomoć oko sastava

Pozovite malu pomoć pri kadriranju odabirom pravog Crop Overlaya. Kliknite na padajući izbornik na traci opcija alata za izrezivanje i možete birati između šest različitih opcija kako biste skladali kao profesionalac.

204. Spot-on selekcije

Kada odabirete pomoću alata Marquee, može biti teško biti precizan s početnom točkom. Počnite povlačiti odabir i odmah držite razmaknicu bez puštanja miša. Sada možete pomicati početnu točku kako biste je točno postavili prije nastavka.

205. Uzmite uzorak boje – brzo!

Kada slikate alatom Kist i želite se prebaciti na drugu boju unutar slike, držite pritisnutu tipku Alt, kliknite bilo gdje na slici i boja će se uvesti u uzorak boje prednjeg plana.

206. Provjerite svoje maske

Kada maskirate, lako je propustiti područja kada ste zadubljeni u proces snimanja. Kako biste provjerili je li vaša maska ​​dobro napravljena i potpuna, držite Alt i kliknite na sličicu maske na ploči Slojevi. Ovo će pokazati samo masku i omogućiti vam da slikate sve praznine. Da biste vratili, samo pritisnite tipku Alt ponovno na njega.

207. Resetiraj ako ga fluff!

Ako stvari krenu po zlu kada podešavate postavke u paleti i zabrljate sliku, očigledan spas je gumb Odustani. Ovo će izaći iz palete i vratiti vašu izvornu sliku. Umjesto da to učinite, držite Alt i Odustani će postati gumb Reset. Kliknite ovo i vratit ćete se na početnu točku bez potrebe da izađete iz palete i ponovno je otvorite.

208. Pojačajte ili smanjite određene boje

Unutar HSL ploče u Lightroomu i Camera Rawu možete radikalno poboljšati boje u sceni podešavanjem bilo koje od osam pojedinačnih nijansi. Za povećanje plave boje na nebu, kliknite na karticu Saturation i povećajte Blues, zatim kliknite na Lightness i smanjite Blues. Za podešavanje boje neba koristite isti klizač ispod kartice Nijansa.

209. Iskoristite slojeve prilagodbe

Budući da mijenjaju podatke, a ne piksele, slojevi za prilagodbu su fleksibilniji od slojeva koji se temelje na pikselima. Umjesto da kopirate sloj i mijenjate ga, kliknite ikonu Sloj za podešavanje i s popisa odaberite vrstu koju želite. Dobit ćete istu paletu, ali promjene koje napravite nisu trajne. Da biste kasnije promijenili postavke, dvokliknite minijaturu sloja za podešavanje.

210. Dodajte tretmane mono toniranja

Da biste primijenili jednu nijansu boje kao što je sepija ili plavo toniranje na snimku, kliknite na ikonu sloja za podešavanje na ploči slojeva i odaberite nijansu/zasićenost s popisa. U dijaloškom okviru označite okvir Colorize, a zatim prilagodite klizače Hue i Saturation da biste dobili boju i intenzitet koji želite.

211. Brzo kopirajte i premještajte slojeve

Ako ste izrez postavili na poseban sloj i želite ga upotrijebiti negdje drugdje na slici, odaberite alat Premjesti pritiskom na V, zatim držite Alt i povucite mišem. Ovo kopira odabir na novi sloj i postavlja ga gdje god ga povučete.

212. Invertirajte svoje maskirne pogreške

Kada koristite maske slojeva, lako je sakriti ili otkriti pogrešan dio slike dobivanjem crne boje tamo gdje bi trebala biti bijela. Ako se to dogodi, jednostavno kliknite na masku da biste je učinili aktivnom i pritisnite Ctrl+I da biste invertirali boje. To je mnogo brže nego da masku napravite ispravno od nule.

213. Ravnati na pametan način

Za spajanje svih vidljivih slojeva u jedan sloj kliknite na gornji sloj u nizu, a zatim pritisnite Ctrl/Cmd+Alt+Shift+E. Time se slika spaja u novi sloj. 

214. Vidi nečistoća senzora

Mrlje od prljavštine senzora lako je promašiti, ali ako odaberete alat za uklanjanje mrlja u Lightroomu ili Camera Rawu, postoji sjajan način da ih vidite puno jasnije. Označite okvir Visualize Spots i podesite klizač uz njega kako biste vidjeli mrlje u područjima s niskim detaljima poput neba. Kliknite na njih za čišćenje.

215. Split-tone hitac

Da biste podijelili tonove na fotografiji i dobili svijetle dijelove i sjene u kontrastnim bojama, idite na Filtar > Camera Raw Filter i na kartici HSL/Sivi tonovi potvrdite okvir Pretvori u sive tonove. Sada odaberite karticu Split Toning i prilagodite klizače Hue i Saturation za Highlights i Shadows kako biste dobili boje koje želite. Koristite klizač Balance da ih pomiješate. 

izvor: https://www.digitalcameraworld.com/

Scroll to Top