Kolagen: Tajna iza mladenačke i punašne kože
Home » Šminkeri i frizeri  »  Kolagen: Tajna iza mladenačke i punašne kože
Kolagen: Tajna iza mladenačke i punašne kože

Što je kolagen i što čini vašem licu i koži?

Kolagen je strukturni protein [ 1 ] koji se nalazi u vezivnim tkivima kao što su kosti, koža, kosa, ligamenti, tetive i hrskavica. Sastoji se od dugih tankih fibrila koje drže stanice kože zajedno i daju koži snagu. [ 2 ]

Fibroblasti (stanice kože u dermisu) proizvode kolagen. Da biste to učinili jednostavnijim, možete vizualizirati kolagena vlakna kao materijal za sidrenje stanica kože.

Traženi sastojak u industriji njege kože zbog svoje učinkovitosti u održavanju pune i mlade kože, kolagen čini 80% vaše kože i djeluje zajedno s drugim vlaknastim proteinom koji se zove elastin. Elastin vašoj koži daje elastičnost.

Kako potaknuti proizvodnju kolagena u koži?

1. Vitamin C

Vitamin C ima dugačak popis dobrobiti, a jedna od njih je proizvodnja kolagena [ 3 ]. Možete primijeniti vitamin C lokalno, uzimati dodatke prehrani ili uključiti hranu s vitaminom C u svoju prehranu. Agrumi, brokula, zelje, jagode i papaja bogati su izvori vitamina C.

2. Antioksidansi

Antioksidansi jačaju funkciju kolagena u koži [ 4 ]. Pomažu našoj koži protiv oksidativnog stresa uzrokovanog slobodnim radikalima doniranjem elektrona slobodnim radikalima (atomima ili molekulama s nesparenim elektronom). Razmislite o antioksidativnim serumima ili hrani bogatoj antioksidansima poput zelenog čaja, borovnice, duda, ekstrakta sladića, cimeta i bosiljka.

3. Hijaluronska kiselina

4. Retinol

Retinol je derivat vitamina A za koji se zna da podiže razinu kolagena u koži [ 6 ]. Djeluje protiv starenja, antioksidans je i sprječava razgradnju kolagena. Uključite serum s retinolom u njegu kože nakon čišćenja.

5. Ginseng

Ginseng je biljka s mesnatim korijenom. Dostupan je u obliku čaja, tinktura i dodataka prehrani. Ginseng ima svojstva jačanja kolagena [ 7 ] osim protuupalnih i antioksidativnih svojstava.

6. Aloevera

Aloe vera gel je stekao ogromnu popularnost zbog svojih umirujućih svojstava za kožu. Oralna aloe vera može povećati razinu kolagena [ 8 ] i smanjiti pojavu bora . Aloe vera također je učinkovita protiv UV oštećenja i slobodnih radikala.

7. Kreme s kolagenom

Lokalni proizvodi za njegu kože s kolagenom sadrže hidrolizirani kolagen ili peptide. Vjeruje se da peptidi otvaraju put do dermalnog sloja [ 9 ] gdje mogu stimulirati proizvodnju kolagena. Međutim, ova teorija nema znanstvene dokaze.

8. Masaža lica

Postoji razlog zašto stručnjaci za njegu kože predlažu njegu lica u kasnim 20-ima i ranim 30-ima. Njega lica dolazi s masažom koja ne samo da pomaže u cirkulaciji krvi, već također potiče proizvodnju kolagena [ 10 ].

Masažu lica možete napraviti kod kuće laganim kružnim pokretima pritiskajući obraze, bradu i čelo.

9. Hidratacija

Voda čini 60% složene trostruke spiralne strukture kolagena. Pijenje više vode održava vaš kolagen u formi i sprječava bore.

10. Microneedling

Microneedling je dermatološki postupak koji uključuje korištenje sitnih iglica za pravljenje rupa u koži. To potiče proizvodnju kolagena u koži [ 11 ], čime se smanjuje pojava finih linija i bora.

11. Dodaci kolagenu

Malo je istraživanja koja objašnjavaju ulogu dodataka kolagena u hidrataciji, snazi ​​i elastičnosti [ 12 ]. Međutim, budući da ih FDA nije odobrila, ne možete se u potpunosti osloniti na njih.

Neki suplementi kolagena napravljeni su od morske hrane. Najbolje je izbjegavati ako ste alergični na plodove mora. Žgaravica i nadutost mogu biti nuspojava i kod nekih ljudi.

Čimbenici koji uzrokuju razgradnju kolagena

Kolagen se gubi kako starimo. Zamislite kolagen kao ljepilo koje spaja stanice kože. Kad se ljepilo izgubi, stanice počinju opadati. Fine linije i bore koje se pojavljuju kao rezultat prvi su znakovi starenja kože .

Neki čimbenici koji dovode do smanjene razine kolagena su:

  • Sunčeva svjetlost
  • Pušenje, alkohol
  • Onečišćenje
  • Starenje
  • Stres

Hrana bogata kolagenom

Pileća koža, pileća juha, svinjska koža, govedina, soja, orašasti plodovi i riba dobri su izvori kolagena. Sada znate zašto je prehrana bogata proteinima važna za mladenačku kožu.

Kolagen u hrani razgrađuje se na aminokiseline i peptide tijekom probavnog procesa. Ne postoje istraživanja koja izjednačavaju dobrobiti hrane s kolagenom i dodataka prehrani.

Može li se kolagen apsorbirati kroz kožu?

Dr. Harish objašnjava da kombinacija oralnih antioksidansa i lokalnih seruma/kreme pomaže u usporavanju procesa razgradnje kolagena. Ne možete odbaciti kolagen kao samo još jedan hir ljepote jer obilje kolagena u vašoj koži može vratiti vrijeme. Posavjetujte se sa svojim dermatologom i napunite kožu kolagenom kako biste izgledali i osjećali se mlađe.

Scroll to Top