SAVETI: 16 otrovnih kemikalija koje treba izbjegavati u kozmetici i njezi kože
Home » Šminkeri i frizeri  »  SAVETI: 16 otrovnih kemikalija koje treba izbjegavati u kozmetici i njezi kože
SAVETI: 16 otrovnih kemikalija koje treba izbjegavati u kozmetici i njezi kože

Štetno djelovanje kemikalija u kozmetici

1. Sulfati

Sulfati su soli koje nastaju kada sumporna kiselina (H2SO4) reagira s drugom kemikalijom. Također se proizvode od nafte i biljnih izvora poput kokosovog i palminog ulja. Djeluju kao površinski aktivne tvari i koriste se za pjenjenje.

Sulfati mogu iritirati oči i kožu. Oni mogu prerano ukloniti boju s vaše kose. Također je u tijeku rasprava o njihovoj upotrebi zbog potencijalnih prijetnji okolišu [ 1 ]. Njihovo dobivanje iz prirodnih izvora poput palminog ulja uzrokuje uništavanje prašuma. Kada se isperu, mogu biti otrovni za vodene vrste.

Dali si znao?

Većina maskara dostupnih na tržištu sadrži sulfate

2. Parabeni

Parabeni su konzervansi koji se koriste za održavanje vaše njege kože i šminke svježima i bez mikroba [ 2 ]. Nalaze se u raznim proizvodima, od sapuna do losiona i šminke. Istraživanja pokazuju da uzrokuju povećanu proizvodnju hormona estrogena (ženskog spolnog hormona) te ometaju reproduktivnu i moždanu funkciju.

Neka istraživanja objašnjavaju da parabeni ulaze u vašu kožu i oponašaju estrogen koji potiče prekomjerno dijeljenje stanica u dojkama. To na kraju dovodi do raka dojke.

3. Ftalati

Ftalati su soli ili kemikalije za plastificiranje [ 3 ] koje se koriste za mazivost proizvoda. Koriste se u lakovima za nokte, parfemima i losionima da spomenemo samo neke. Također se koriste kao omekšivači u šamponima, oni su reproduktivni i razvojni toksini.

4. Sintetičke boje

Sintetičke boje se dobivaju iz petroleja ili katrana ugljena [ 4 ]. Ugljeni katran sastoji se od ugljikovodika, ugljika i vode. To je gusta, tamna i viskozna tekućina karakterističnog mirisa. Jeste li tražili duboko pigmentirane ruževe? Sada je vrijeme da razmislite o tome što ulazi u ove pigmente. Što je pigment teži, veće su šanse za povećanje postotka ugljenog katrana.

Katran je također prisutan u mnogim komercijalno dostupnim sjenilima. Sintetičke boje mogu uzrokovati iritacije kože, rak, izbijanje akni i ADHD (poremećaj pažnje i hiperaktivnosti).

5. Miris

Mirisi se nalaze u proizvodima za njegu kože kao što su parfemi, hidratantne kreme, šamponi, sredstva za čišćenje i regeneratori. Izrađuju se s kemikalijama koje su povezane s respiratornim poremećajima, kožnim alergijama [ 5 ], dermatitisom i nuspojavama u reproduktivnom sustavu.

6. Triklosan 

Triklosan je česta kemikalija koja se nalazi u tubama zubne paste, antibakterijskim sapunima i dezodoransima. Djelotvoran je protiv mikroba [ 6 ] (antibakterijski po prirodi), ali je i endokrini disruptor i iritantan za kožu. Neka su istraživanja pokazala da triklosan može dovesti do upale crijeva i rasta tumora kod sisavaca.

Triklosan se sporo razgrađuje i stoga se smatra potencijalnom prijetnjom okolišu. Poput sulfata, triklosan je također opasan za život u vodi.

7. Toluen

Toluen je petrokemijsko otapalo koje se nalazi u većini boja za kosu i lakova za nokte [ 7 ]. Oni mogu biti opasni za vaš imunološki sustav i mogu nositi rizik od urođenih mana i raka krvi. Suzdržite se od korištenja boja za kosu i laka za nokte ako ste trudnica jer to može oštetiti fetus u razvoju.

Toluen može utjecati na ljudski središnji živčani sustav i može dovesti do umora, glavobolje, mučnine i pospanosti. 

8. Talk

Sjećate li se kako je talk mekan? To je zato što je talk najmekši prirodni mineral. Talk se koristi za upijanje vlage i uglavnom se nalazi u dječjim puderima, sjenilima, rumenilima, dezodoransima i nekim sapunima.

Međutim, talk je izravno povezan s rakom jajnika [ 8 ]. Prvi put se zabrinulo kada je žena koja je 35 godina koristila talk tvrtke Johnson & Johnson umrla od raka jajnika. Kada se udiše, talk može izazvati tumore pluća.

9. Olovo

Olovo se nalazi u ruževima za usne [ 9 ], olovkama za oči, puderima i pastama za izbjeljivanje zuba. Olovo se ne dodaje izravno ruževima za usne, ali je glavni kontaminant u bojilima koja se koriste u ruževima za usne. Volite nositi ruž za usne na posao svaki dan? I mi također! I trebala nam je ova provjera stvarnosti!

Olovo je teški metal koji se prirodno nalazi u zemljinoj kori. Već smo izloženi dovoljno olova u zraku, hrani i vodi. Američka FDA (udruga za hranu i lijekove) regulira kozmetiku i dopustila je olovo od 0 do 20 dijelova na milijun (ppm).

10. Kemikalije u kremama za sunčanje

Kemikalije poput PABA, benzofenona, oksibenzona [ 10 ], etoksicinmata i homosalata koriste se u kremama za sunčanje. Vjeruje se da apsorbiraju svjetlost, ali više oštećuju tijelo umjesto da ga štite. Ove kemikalije za zaštitu od sunca su endokrini disruptori.

11. Polietilen glikol (PEG)

PEG se koristi kao zgušnjivač u proizvodima za njegu kože poput losiona, krema za sunčanje i šampona. Može uzrokovati rak i respiratorne poremećaje. Također može ukloniti prirodna ulja (sebum) s vaše kože i pokrenuti žlijezde lojnice (žlijezde koje proizvode ulje) da proizvode više sebuma koji može učiniti kožu masnom.

12. Formaldehid

Formaldehid se često koristi kao konzervans u njezi kože. To je bezbojni plin i koristi se za sprječavanje rasta bakterija. Formaldehid se može naći u lakovima za nokte, tretmanima za ravnanje kose, gelovima za kosu, učvršćivačima za nokte, šamponima, dezodoransima, losionima i šminki. Povezan je s razvojnim toksinima, gubitkom kose , opeklinama vlasišta, astmom i neurotoksičnošću. Kada se udiše, formaldehid može izazvati vrtoglavicu i gušenje.

13. Dietanolamin

Volimo pjene za čišćenje, sredstva za pranje tijela i šampone. zar ne? No, znate li za sastojak koji pomaže u pjenjenju. To je dietanolamin. To je pjenilo koje se obično nalazi u gelovima za pranje tijela, šamponima, sredstvima za čišćenje i pjenušavim kupkama. To je uzročnik raka i respiratorni toksin.

14. Alkohol

Alkohol je uobičajeno otapalo u proizvodima za njegu kože. Pomaže u boljem upijanju proizvoda i stoga je odličan za određene kreme i losione. Ali alkohol je otrovan sastojak za njegu kože. Alkohol (alkohol za sušenje) u njezi kože može učiniti kožu suhom i perutavom. Ometa proces obnove kože. Međutim, nisu svi alkoholi loši za vašu kožu. Masni alkoholi se dobivaju iz prirodnih masti i ulja i odlična su hidratantna sredstva. 

15. Hidrokinon

Hidrokinon se koristi u njezi kože za posvjetljivanje kože. Koristi se za tretiranje pigmentacija povezanih s ožiljcima od akni, pjegama, melazmom, staračkim pjegama i post-upalnom hiperpigmentacijom . Hidrokinon djeluje tako što smanjuje stanice koje proizvode pigment melanina (melanocite).

Međutim, hidrokinon je poznati kancerogen. Dugotrajna uporaba može dovesti do izbjeljivanja kože jer u velikoj mjeri smanjuje melanocite.

16. Vazelin

Vazelin djeluje omekšavajuće i preporučuje se za suhu kožu . Balzami za usne i hidratantne kreme sadrže petrolatum. Iako stvara barijeru koja sprječava istjecanje vode, također sprječava apsorpciju vlage iz zraka. Koža vam se s vremenom isuši i to je razlog zašto ste u iskušenju ponovno nanijeti balzam za usne. Također, ako nije dobro rafiniran, u njemu se mogu zadržati štetne kemikalije poput policikličkih aromatskih ugljikovodika (PAH).

Kako ću znati sadrži li proizvod štetne kemikalije?

 • Pročitajte etikete na proizvodima za njegu kože prije nego što ih kupite.
 • SLS (natrijev lauril sulfat) i SLES (natrijev lauret sulfat) uobičajeni su sulfati koje uočavate na naljepnicama svojih šampona i druge osobne njege.
 • Kemikalije pod klasama metil, butil, propil spadaju u parabene.
 • Toluen se često označava kao benzen, fenilmetan, toluol i metilbenzen.
 • PEG-ovi se mogu uočiti kao brojevi poput 100, 120, 14M, 30, 32, 40, 75 i tako dalje.
 • Formalin, formaldehid, glioksal i bronopol na etiketama proizvoda za njegu kože označavaju formaldehid.
 • Dietanolamin se na proizvodima za njegu kože označava skraćenicom DEA.
 • Etanol, metanol, denaturirani alkohol, etilni alkohol su sušivi alkoholi.
 • Mineralno ulje, benzen, parafinski vosak i spojevi koji završavaju na -eth također su sastojci petrolatuma.
 • FD&C ili D&C predstavljaju umjetne boje. F znači hrana, a D&C znači lijekovi i kozmetika.
 • Potražite kozmetičke marke koje su transparentne i otkrivaju sve svoje sastojke.
 • Razmotrite prirodne marke koje nisu samo sigurne, već sadrže i moćne sastojke.
 • Nemojte brzo prosuđivati ​​prirodnu marku jer se neki od prirodnih sastojaka biljnog podrijetla također mogu pokazati iritirajućim za vas.

Što su netoksična njega kože i šminka?

Neotrovni sastojci za njegu kože uključuju sve što nije sastojak crvene zastavice. Ovi sastojci nisu hormonski disruptori, kancerogeni ili alergeni. Sigurni su za upotrebu i agencije za okoliš nisu navedene kao otrovne. Većina prirodnih sastojaka iz biljnih izvora spada u kategoriju netoksičnih sastojaka za njegu kože i kozmetiku.

Industriji šminke i njege kože neće biti prioritet da nas upoznamo s onim što ulazi u njihove proizvode. Ali trebali bismo. Istražite sami, prijeđite na sigurnije sastojke za zdravu kožu i tijelo. Imate pitanja o vašoj trenutnoj šminki ili njezi kože? Pišite nam u komentarima ispod.

Scroll to Top