SAVETI: Kako odabrati hidratantnu kremu za suhu kožu?
Home » Šminkeri i frizeri  »  SAVETI: Kako odabrati hidratantnu kremu za suhu kožu?
SAVETI: Kako odabrati hidratantnu kremu za suhu kožu?

1. Kako djeluje hidratantna krema?

Hidratanti privlače vlagu iz okoline i zadržavaju je unutar kože, održavajući je hidratiziranom i mekom. Potiču proizvodnju ceramida u tijelu, sprječavajući gubitak vode iz najvišeg sloja vaše kože.

2. Što sadrže hidratantne kreme?

A. Voda

Većina hidratantnih krema su emulzije ulja u vodi. To je zato što ulje pomaže zadržati vodu u vašoj koži. Obična voda ima tendenciju isparavanja. Ulje je ono što ga sputava.

B. Ovlaživači

Humektanti bi trebali privući vlagu iz okoline i zalijepiti ih za kožu. Međutim, u ekstremno suhim klimama, ovlaživači mogu na kraju privući vodu iz unutrašnjosti tijela, pridonoseći suhoći. Zbog toga se većina humektanata koristi s emolijensima.

C. Emolijensi

Njihova je svrha zagladiti kožu.

D. Vitamin A, E i C

Ovi vitamini pomažu u poboljšanju zdravlja kože. Većina hidratantnih krema ih sadrži za poboljšanje ukupne teksture.

3. Kako odabrati hidratantnu kremu za suhu kožu?

A. Jaki ovlaživači

Jake hidratantne kreme obično dobro djeluju na suhu kožu. Hidratantne kreme s antioksidansima i više ulja pomažu bolje ublažiti suhu kožu.

B. Kupite kremu ili mast

Kreme i masti djeluju bolje od losiona. Ako imate suhu kožu, losioni mogu iritirati vašu kožu i izazvati osjećaj peckanja.

C. Kupite hidratantnu kremu sa zaštitnim faktorom

D. Potražite hidratantnu kremu koja će riješiti vaš problem s kožom

Ako imate ekcem ili bilo koje drugo stanje kože, koristite hidratantnu kremu koju vam je preporučio vaš dermatolog.

4. Koje sastojke trebate potražiti u hidratantnoj kremi ako imate suhu kožu?

A. Antioksidansi

Antioksidansi pomažu ublažiti suhu kožu i održati cjelokupno zdravlje kože. Sprječavaju prerano starenje, fine bore i poboljšavaju teksturu. Ako imate suhu kožu, idealno je odabrati hidratantnu kremu koja je puna antioksidansa.

Neki antioksidansi koji pomažu u ublažavanju suhe kože:

Vitamin E

 • Vitamin E potiče proizvodnju kolagena u tijelu. Njegova fotoprotektivna svojstva štite kožu od oštećenja uzrokovanih UV zrakama. [ 1 ]
 • Istraživanja pokazuju da je vitamin E učinkovit u liječenju atopijskog dermatitisa. [ 2 ]
 • Orašasti plodovi, cjelovite žitarice, maslinovo ulje i sjemenke bogati su vitaminom E.

Likopen

To je ono što daje boju crvenom voću i povrću. Za likopen se kaže da štiti kožu od opeklina od sunca. [ 3 ] Povećava proizvodnju kolagena u tijelu i smanjuje oštećenje kože.

Niacinamid

Niacinamid poboljšava površinsku teksturu i zaglađuje kožu. Popravlja fine bore i sprječava daljnje oštećenje kože stvaranjem ceramidne barijere. [ 4 ] Time se zadržava vlaga u koži. Niacinamid je koristan za sve tipove kože.

Ostali antioksidansi koji vas mogu osloboditi suhe kože uključuju vitamin C, vitamin A, resveratol, genistein, bobice kave, zeleni čaj i kurkumin.

B. Emolijensi

Emolijensi podmazuju kožu i zaglađuju je. Dolaze u obliku krema, masti i losiona. Ako imate suhu kožu, preporučuje se korištenje kreme zbog njihove gustine.

Kreme također sadrže više ulja od losiona. Omekšavaju vašu kožu i poboljšavaju teksturu. Neki omekšivači koji su se pokazali korisnima u liječenju suhe kože su shea maslac, masne kiseline i višestruka cvjetna ulja.

Shea maslac

Istraživanja pokazuju da proizvodi koji sadrže shea maslac mogu značajno poboljšati suhu kožu i ekceme. [ 5 ] Shea maslac pomaže vratiti vlažnost vašoj koži.

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje je sredstvo za podmazivanje i može poboljšati ukupnu vlažnost vaše kože ako se redovito nanosi. [ 6 ]

Vazelin

Vazelin stvara učinkovit film koji odbija vodu kada se nanese na kožu. Sprječava da koža izgubi vlažnost. Zarobljava vodu u koži, poboljšava teksturu i zaglađuje kožu. [ 7 ]

Ulje jojobe

Ovo ulje se široko koristi u kozmetici i proizvodima za njegu kože. Ima antioksidativna i protuupalna svojstva što ga čini dobrom opcijom za obnavljanje suhe kože. Ulje jojobe učinkovito je u liječenju seboroičnog dermatitisa i atopijskog dermatitisa.

Omekšivači poput mineralnog ulja, pčelinjeg voska, maslinovog ulja, parafina i biljnih ulja također su vitalni sastojci u hidratantnim kremama za suhu kožu.

C. Ovlaživači

Humektanti privlače vlagu iz okoline na kožu. Međutim, jaki omekšivači u kombinaciji s humektantima dobra su opcija za suhu kožu. Omekšivači sprječavaju isparavanje vode.

Humektanti, u suhim klimama, mogu povući vodu iz dubljih razina kože. To može dovesti do dehidracije kože. Ako imate suhu kožu, najbolja opcija je kupiti teške hidratantne kreme na bazi ulja.

Obratite pažnju na ove humektante prije nego kupite hidratantnu kremu:

Glicerin

 • Glicerin je često korišteni sastojak u proizvodima za njegu kože. Zaglađuje kožu i oslobađa je od suhoće.
 • Glicerin se pokazao učinkovitim u liječenju atopijskog dermatitisa.[ 8 ]

Propilen glikol

Propilen glikol nalazi se u mnogim hidratantnim kremama za suhu kožu. Međutim, može izazvati alergijske reakcije. [ 9 ] Ako kupite proizvod koji sadrži propilen glikol , provedite test flasterom prije nego što ga nanesete na lice.

Urea

Urea se u dermatologiji koristi više od 20 godina. Koristi se za liječenje izrazito suhe kože i kožnih poremećaja poput psorijaze. Otpušta i razgrađuje stvrdnute proteine ​​u suhoj koži i ublažava svrbež kože. [ 10 ]

Ostali učinkoviti humektanti uključuju PEG, silikone, hijaluronsku kiselinu i aloju.

D. SPF

Nabavite si hidratantnu kremu sa svojstvima kreme za sunčanje. SPF je ključan za zaštitu od daljnjih oštećenja uzrokovanih suncem. Ako samo nosite hidratantnu kremu i izađete na sunce nezaštićeni, samo hidratantna krema ne može puno pomoći!

Odaberite kremu za sunčanje širokog spektra. Kreme za sunčanje širokog spektra djeluju kao štitovi na vašoj koži. Štite vas od UVA i UVB zraka sunca. To sprječava starenje kože, bore i dehidraciju kože.

E. Sastojci za obnovu kože

Ovi sastojci obogaćuju gornji sloj kože kako bi ona ostala hidratizirana. Nadoknađuju izgubljene komponente površine kože, održavajući je mekom i vlažnom.

Ceramidi

Ceramidi poboljšavaju funkciju barijere kože, sprječavajući gubitak vode [ 11 ].

Natrij PCA

Kaže se da proizvodi koji sadrže natrijev PCA dodaju vlagu gornjim slojevima kože . [ 12 ] Ovo poboljšava cjelokupnu teksturu kože.

Glicerol

Glicerol je već godinama popularan u dermatologiji. Koristi se za hidrataciju kože i poboljšanje elastičnosti i teksture.

Ostali sastojci koji obnavljaju kožu uključuju glicerin, fosfolipide i kolesterol.

F. Ambalaža

Reci ne staklenkama

Antioksidansi i drugi sastojci razgrađuju se u prisutnosti zraka. Da stvar bude još gora, djelotvornost sastojaka je ugrožena u prozirnim staklenkama kada su izložene dnevnom svjetlu. I ne samo to, stalno dodirivanje proizvoda radi njegove upotrebe onečišćuje ga.

Cijevi su bolja opcija

Korištenje proizvoda pakiranog u tubu smanjuje rizik od kontaminacije. Također ne dopušta da se sastojci tako lako razgrade, s obzirom na to da većina tubica nije prozirna. Ako radije kupujete staklenku, provjerite je li staklenka bez zraka i neka nije prozirna ili prozirna.

SkinKraftova krema za obnavljanje barijere

SkinKraftova krema za obnavljanje barijere

Slika: Shutterstock

SkinKraft's Barrier Repair Cream ima za cilj popraviti ispucalu i suhu kožu, svrbež i grube dijelove kože. Poboljšava teksturu zadržavanjem vlage i stvaranjem štita na vašoj koži. To sprječava da vaša koža izgubi vodu.

Prednosti korištenja SkinKraftove kreme za obnavljanje barijere

 • Zadržava vlagu
 • Popravlja kožnu barijeru
 • Sprječava oštećenja
 • Umiruje kožu/ublažava svrbež

Kako koristiti SkinKraftovu kremu za obnavljanje barijere

 • Uzmite dobru količinu kreme u dlanove.
 • Nježno ga utrljajte u lice. Ne budi strog prema svojoj koži. Odvojite nekoliko minuta i umasirajte proizvod u kožu.

SkinKraft preporučuje režim njege u 3 koraka za poboljšanje zdravlja vaše kože. Ovo uključuje:

 • Sredstvo za čišćenje (ovisno o vašem tipu kože)
 • Hidratantna krema (ovisno o vašem tipu kože)
 • Aktivan za rješavanje vašeg trenutnog problema

Različiti tipovi kože zahtijevaju različite proizvode. Ako imate suhu kožu, gusta hidratantna krema puna hidratantnih sastojaka trebala bi poslužiti umjesto vas! Ako i dalje smatrate da vam je koža suha, a tekstura joj se nije poboljšala, posjetite dermatologa.

Scroll to Top