SAVETI: Kako vitamin A koristi vašoj koži?
Home » Šminkeri i frizeri  »  SAVETI: Kako vitamin A koristi vašoj koži?
SAVETI: Kako vitamin A koristi vašoj koži?

Prednosti vitamina A za kožu

Bilo da se konzumira kroz hranu i dodatke, ili se primjenjuje kroz topikalne losione i kreme, vitamin A ima višestruku primjenu i može čak riješiti određene probleme s kožom. Neki od njih navedeni su u nastavku:

1. Sprječava prerano starenje

Kada jedete hranu koja sadrži beta karoten [ 1 ] i provitamin A karotenoide [ 2 ], njihova antioksidativna svojstva uništavaju slobodne radikale odgovorne za razgradnju kolagena (što dovodi do finih linija i bora). Na taj način sprječava prerano starenje.

2. Zaštita od oštećenja od sunca

Konzumiranje odgovarajućih količina vitamina A može pomoći u zaštiti kože od oštećenja izazvanih UV zrakama sunca. Učinit će vašu kožu manje osjetljivom na sunce i zaštititi je od opeklina i pigmentacije.

3. Promiče zdravu regeneraciju stanica

Karotenoidi prisutni u vitaminu A -- retinol i retinoična kiselina -- ključni su za proizvodnju zdravih stanica. Vitamin A također je poznati stimulans za fibroblaste, stanice koje razvijaju tkiva odgovorna za čvrstoću kože na razini dermisa.

Vitamin A potiče zdravu proizvodnju stanica, što jača vanjski sloj kože - prvu barijeru protiv infekcija, bakterija i onečišćenja. Nedostatak karotenoida i vitamina A može oslabiti vašu kožu i dovesti do problema kao što su rane koje sporo zacjeljuju i suhoća kože ili svrbež.

4. Smanjuje i zaglađuje bore

Nekoliko OTC proizvoda protiv starenja i krema koje prepisuje dermatolog sadrže retinol (vitamin A) u lokalnom obliku. Retinol i retinoična kiselina dokazani su sastojci koji pomažu u borbi protiv ranih znakova starenja. Oni pomažu u stvaranju novih stanica koje proizvode novi kolagen [ 3 ]. Ovi sastojci potiču proizvodnju kolagena , koji se može razgraditi zbog vanjskih čimbenika kao što su UV zrake i zagađenje.

5. Daje vašoj koži sjaj i ujednačen ton kože

Korištenje krema koje sadrže vitamin A može pomoći smanjiti pigmentaciju i dati vašoj koži sjaj. Ove kreme pospješuju regeneraciju stanica koje odbacuju oštećene i mrtve stanice. Zdravije, mlađe i novije stanice izlaze na površinu, dajući koži ujednačen ton.

6. Kontrolira i uklanja akne

Akne nastaju zbog začepljenih pora, bakterija, viška sebuma i mrtvih stanica kože. Ove začepljene pore mjesto su gdje se mogu razmnožavati bakterije koje uzrokuju akne, Propionibacterium Acnes, što dovodi do akni i mrlja . Kreme s vitaminom A pomažu stimulirati proizvodnju stanica i usporavaju proizvodnju masnoće koja sprječava nastanak akni.

Bilo da se izdaju bez recepta ili ih je propisao dermatolog, kreme i masti s retinoidima mogu smanjiti pojavu akni i spriječiti njihovo ponovno pojavljivanje budući da su po svojoj prirodi protuupalne [ 4 ]. Retinoidi također mogu pomoći u uklanjanju mrtvih stanica kože , što sprječava ponovnu pojavu začepljenih pora. Lokalni retinoidi učinkoviti su u liječenju akni za tinejdžere i odrasle prema istraživanju [ 5 ].

Stručni savjet:

Ako vam je potrebna jaka topička krema s vitaminom A, zamolite svog dermatologa da vam je prepiše. Vjerojatno će biti učinkovitiji i jači u dozi od onih koji se izdaju bez recepta. U nazivu bi obično bio uključen Retin-A.

Dostupni oblici vitamina A

Vitamin A je dostupan iz raznih izvora, prvenstveno kroz hranu. Retinoidi i karotenoidi glavni su oblici vitamina A koje treba konzumirati. Evo nekih od glavnih izvora:

1. Vitamin A u hrani

Retinoidi se nalaze u jajima, lososu, kozicama, ulju jetre bakalara, goveđoj jetri i mliječnim proizvodima uključujući mlijeko, cheddar sir i maslac. Karotenoidi se nalaze u hrani biljnog podrijetla kao što su mrkva, lisnato zeleno povrće, slatki krumpir, rajčica; i voće uključujući šljive, marelice, papaju i mango.

2. Dodaci vitaminu A i tablete

Vitamin A se također može konzumirati kao dodatak ili tableta. Dostupni su u raznim verzijama kao što su retinoidi poput retinil acetata [ 6 ] ili retinil palmitata [ 7 ]; ili samo beta karoten koji je karotenoid. Drugi su kombinacija retinoida i karotenoida.

Vitamin A često se nalazi kao sastojak u kombinacijama multivitamina i minerala. Također se dodaje u nekoliko proizvoda koji su obogaćeni dodatnim hranjivim tvarima poput mlijeka i žitarica za doručak.

3. Vitamin A u lokalnim kremama

Postoji niz proizvoda za njegu kože koji sadrže vitamin A kao sastojak. Oni se kreću od krema protiv starenja do krema za sunčanje, masti protiv akni pa čak i krema za sunčanje i ulja pojačanih vitaminom A.

4. Vitamin A ulje za kožu

Ulje vitamina A dostupno je u obliku ulja, seruma i kapsula koje se mogu razbiti i nanijeti na kožu. Ipak, sigurnije je nanijeti malo na manju površinu tijekom nekoliko dana i provjeriti reakciju kože. Ako djeluje, možete ga koristiti po cijelom licu i vratu.

Dali si znao?

  • Istraživanje provedeno na ženama otkrilo je da kada su deset mjeseci do godinu dana koristile propisane kreme s vitaminom A, bilo je puno manje bora na koži. Kada su ih stručnjaci pregledali, kolagen u njihovoj koži povećao se za 80%.
  • Mlade majke koje doje i one koje planiraju obitelj trebaju više vitamina A nego ostale odrasle osobe.
  • Vitamin A može regulirati vaš protok krvi što omogućuje da hranjive tvari u vašoj kremi dopru do dubljih slojeva kože.
  • Vitamin A pomaže smanjiti crvenilo uzrokovano rosaceom .

Koliko vitamina A trebate?

Prema izvješćima, žene bi trebale konzumirati 700 mcg, a muškarci 900 mcg vitamina A dnevno. Djeca trebaju manje količine. Ako radije uzimate dodatak prehrani, najbolje je posavjetovati se s liječnikom kako biste odredili količinu. Previše vitamina A može uzrokovati štetu ako se nakuplja u tijelu.

Stručni savjet:

Ako birate dodatak prehrani, odlučite se za onaj koji je derivat provitamina A [beta karotena], što može smanjiti rizik od trovanja. Preporuča se da pokušate dobiti svoju dozu vitamina A iz prirodnih izvora kao što su jaja, mrkva, špinat i slatki krumpir nego kao dodatak.

Unosite li dovoljno vitamina A?

Postoji nekoliko bolesti i simptoma koji mogu pokazati dobiva li vaše tijelo dovoljno vitamina A. Ovo su neka od stanja koja se mogu pojaviti zbog nedostatka vitamina A:

  • Nedostatak vitamina A može biti uzrok ekcema jer vitamin A ima protuupalna svojstva. Istraživanje dokazuje da alitretinoin, formulacija koju prepisuje liječnik, može pomoći u liječenju ekcema [ 8 ]. U jednoj 12-tjednoj studiji, ljudi s kroničnim ekcemom koji su uzimali 10-40 mg alitretinoina dnevno doživjeli su smanjenje simptoma do 53% [ 9 ].
  • Prema provedenim studijama, ako ne unosite dovoljno retinola, to može dovesti do stanja poznatog kao folikularna hiperkeratoza [ 10 ], kada je keratin u folikulima dlake u višku. To dovodi do izbočina na koži.
  • Vitamin A izvrstan je dodatak za zacjeljivanje ožiljaka od akni, rana nakon operacije ili dijabetičkih rana prema studijama [ 11 ]. Sporo zacjeljivanje rana znak je niske razine vitamina A.
  • Budući da retinol pomaže u proizvodnji novih stanica kože, nedostatak može učiniti kožu suhom [ 12 ].

Može li vitamin A biti štetan? Koliko je previše?

Previše konzumiranog ili primijenjenog vitamina A može uzrokovati štetu i imati nuspojave. Neki od štetnih učinaka prekomjerne konzumacije vitamina A mogu uključivati ​​mučninu, oštećenje jetre, vrtoglavicu, zamagljen vid, ponavljajuće glavobolje, a u ozbiljnim slučajevima čak i komu.

Ako vaša prehrana ima višak beta karotena, koža će vam poprimiti žutu ili narančastu nijansu. Ovo stanje možete preokrenuti smanjenjem količine beta karotena u svojoj prehrani.

Završavati

Vitamin A neophodan je nutrijent za zdravlje vaše kože i cjelokupni wellness. Njegov nedostatak može uzrokovati nekoliko problema. Konzumiran kroz biljnu i životinjsku hranu ili dodatke prehrani, može pružiti višestruke dobrobiti koži i kosi.

Scroll to Top