SAVETI: Najbolji antioksidansi i zašto vaša koža treba ove čarobne napitke
Home » Šminkeri i frizeri  »  SAVETI: Najbolji antioksidansi i zašto vaša koža treba ove čarobne napitke
SAVETI: Najbolji antioksidansi i zašto vaša koža treba ove čarobne napitke

Kakva je stvar s antioksidansima?

Antioksidansi štite stanice od slobodnih radikala i oksidativnog stresa uzrokovanog slobodnim radikalima ( 1 ). Pitate se što to znači?

Vratimo se još malo osnovama kemije. Radikal je atom ili molekula koja ima nespareni valentni elektron. Naša tijela proizvode slobodne radikale, koji su nestabilni i nenabijeni. Nedostaje im elektron za stvaranje veze, što zauzvrat dovodi do utjecaja na zdrave stanice.

Kada se u tijelu proizvodi previše slobodnih radikala, kemijske reakcije stvaraju visoko reaktivne molekule kisika (oksidativni stres) koje mogu brzo oštetiti tjelesne proteine, lipide ili DNK.

“Antioksidansi se kombiniraju kako bi neutralizirali te reaktivne vrste kisika, čime se sprječava oksidativno oštećenje stanica i tkiva”, kaže dr. Harish. Oni su čistači koji pronalaze slobodne radikale i doniraju im slobodni elektron. Kada se slobodni radikal napuni, postaje stabilan i nije štetan. ( 2 )

Čimbenici koji dovode do stvaranja slobodnih radikala:

  • Pušenje
  • Procesirana hrana
  • Dugotrajno izlaganje suncu, zagađenju, jakom svjetlu, ekranima mobitela i laptopa/stolnog računala.
  • Stres

Koliko je stresan oksidativni stres?

Razmotrite sliku u nastavku. Zamislite da je vaša koža poput rajčice. Svježe su, sjajne i zdrave. Kada ih napadnu slobodni radikali, one gube čvrstoću i sjaj, postupno postaju beživotne ili trule (stare, u slučaju kože).

O tome govori 'teorija starenja slobodnih radikala' ( 3 ). Slobodni radikali ciljano djeluju na zdrave stanice kože kako bi ih oksidirali i tako ubrzali proces starenja.

Radi se, dakle, o stresnoj situaciji kada je vaša koža izložena oksidativnom stresu. Manifestira se na gornjem sloju kože u obliku finih linija ili bora.

Oksidativni-stres-i-stanično-starenje

Prednosti antioksidansa

1. Antioksidansi se bore protiv znakova starenja

2. Antioksidansi pomažu koži sklonoj aknama

Oksidativni stres izaziva upalu na koži , što dovodi do izbijanja akni. Antioksidansi smanjuju oksidativni stres, čime se smanjuju upale i akne. Prema dr. Harishu, antioksidansi su izvrsna protuupalna sredstva.

3. Antioksidansi sprječavaju opekline od sunca

Vaša koža reagira na štetne UV-B zrake sunca izazivanjem upalne reakcije. Budući da su antioksidansi snažni protuupalni spojevi, oni sprječavaju upalu ili opekline od sunca. Dobre vijesti? Poboljšana zaštita od oštećenja od sunca.

4. Antioksidansi posvjetljuju ton kože

Melanin (pigment kože) nastaje zbog dugotrajnog izlaganja suncu i oštećenja slobodnih radikala. Antioksidansi se bore protiv oba uzroka i stoga dolazi do smanjene proizvodnje melanina . Rezultat je svjetlija koža.

Najbolji antioksidansi za kožu

1. Vitamin A

To je super ratnik koji se bori protiv slobodnih radikala. Osim toga, pomaže u proizvodnji kolagena (vlaknastog proteina odgovornog za čvrstoću kože).

Kako starimo, proizvodnja kolagena se smanjuje, što dovodi do finih bora, tamnih mrlja, ožiljaka i pjega od sunca. Vitamin A smanjuje pojavu ovih znakova starenja.

Retinoična kiselina, retinol, tretinoin, adapalen, retinaldehid su različiti oblici derivata vitamina A. Retinol je najčešći sastojak koji se nalazi u njezi kože protiv starenja.

SkinKraft Anti-Aging & Antioxidant Booster Shot sadrži inkapsulirani retinol kao primarni sastojak. Inkapsulacija omogućuje bolje prodiranje proizvoda bez degradacije prije nego što dospije u kožu.

2. Vitamin C

Vitamin C je popularan zbog svojih antioksidativnih, protuupalnih svojstava i svojstava protiv starenja. Vitamin C dolazi u mnogim oblicima kao što su L-askorbinska kiselina, magnezijev askorbil fosfat, askorbil palmitat, askorbinski glukozamin, tetraheksildecil askorbat i natrijev askorbil fosfat.

Vitamin C također je poznat po svojim svojstvima posvjetljivanja kože i naširoko se koristi za liječenje preplanulosti.

3. Vitamin E

Vitamin E liječi fotooštećenja izazvana UV zračenjem, jača prirodnu barijeru kože i može biti učinkovit protiv raka kože. Također je odličan hidratantni sastojak i pomaže u procesu zacjeljivanja kože.

4. Vitamin B3 (niacinamid)

Niacinamid se bori protiv oksidativnog stresa i poboljšava tonus i teksturu kože . Također se koristi za liječenje stanja kože poput rosacee i akni. Prirodno se nalazi u hrani poput mesa. Niacinamid također pomaže u jačanju kožne barijere i sprječava gubitak vode.

5. Zeleni čaj (ekstrakt)

Već neko vrijeme odgađate zeleni čaj? Ekstrakt zelenog čaja bogat je biljnim polifenolima koji jačaju imunitet, bore se protiv slobodnih radikala i djeluju protuupalno.

Zeleni čaj učinkovito smanjuje rizik od raka. Popijte dvije šalice zelenog čaja dnevno ili jednostavno kupite proizvode za njegu kože koji sadrže ekstrakte zelenog čaja.

6. Resveratrol

Resveratrol je antioksidans koji pomaže u usporavanju starenja . Prirodno se nalazi u crnom vinu, grožđu i bobičastom voću. Također je antibakterijski i dokazano ima svojstva u borbi protiv raka prema znanstvenim studijama. SkinKraft Anti-Aging & Antioxidant Booster Shot sadrži resveratrol osim inkapsuliranog retinola.

7. Kurkumin

Jeste li ikada došli do kutije sa začinima u kuhinji po kurkumu za ublažavanje posjekotina i opeklina? To je zato što kurkuma sadrži antioksidans koji se zove kurkumin. Smanjuje upalu, ubrzava zacjeljivanje rana, bori se protiv slobodnih radikala i djeluje antimikrobno.

8. Likopen

Likopen je snažan antioksidans i lako se upija u kožu. Ovo je kartinoid koji se nalazi u većini crvenog povrća. Osim što se bori protiv slobodnih radikala, likopen potiče proizvodnju kolagena.

Ako osjetite bilo kakve kožne alergije ili abnormalnosti nakon korištenja antioksidativnih seruma, obratite se svom dermatologu. Javite nam svoje iskustvo s antioksidansima u komentarima ispod.

Scroll to Top