Saveti: Niacinamid i koža – lokalni i oralni oblici, upotreba i dobrobiti
Home » Šminkeri i frizeri  »  Saveti: Niacinamid i koža – lokalni i oralni oblici, upotreba i dobrobiti
Saveti: Niacinamid i koža – lokalni i oralni oblici, upotreba i dobrobiti

1. Što je niacinamid?

Niacinamid je oblik vitamina B3, koji obogaćuje vaše tijelo s dvije važne molekule: NAD+ i NADP+. Ove molekule su od vitalnog značaja za pomoć vašim stanicama u ispravnom obavljanju njihovih funkcija, osiguravajući dobro zdravlje kože.

Vitamin B3 nije pohranjen u vašem tijelu prirodno. Stoga je konzumacija u obliku prehrambenih izvora i lokalna uporaba za bolje zdravlje kože ključna.

Prirodni prehrambeni izvori vitamina B3 su:

  • Orašasti plodovi i sjemenke
  • Povrće
  • Proizvodi životinjskog podrijetla poput mesa
  • Neki lijekovi

2. Zašto je niacinamid važan za vašu kožu?

Niacinamid je moćan sam po sebi. Ovaj čudesni sastojak djeluje u liječenju gotovo svih kožnih problema. Dugotrajna uporaba ubrzava izmjenu stanica i utire put novim stanicama kože. Zbog toga vaša koža izgleda svjetlije i zdravije.

Također pomaže u borbi protiv određenih stanja kože. Pogledajmo što su to:

A. Znakovi starenja

Istraživanja pokazuju da se lokalni niacinamid može koristiti za liječenje znakova starenja. Također poboljšava elastičnost kože . ( 1 )

B. Akne

Niacinamid se pokazao učinkovitim u liječenju neupalnih akni ( 2 ). Njegova protuupalna svojstva čine ga prikladnom lokalnom opcijom u liječenju prištića.

C. Hiperpigmentacije

D. Poboljšava funkciju barijere kože

Vaša koža ima zaštitnu barijeru koja sprječava gubitak vode i ulazak vanjskih agresora. Ponekad se ova barijera može slomiti, zahvaljujući proizvodima na bazi alkalija, jakim kemikalijama, suhim klimama i drugim čimbenicima. To rezultira preranim starenjem kože .

Lokalni niacinamid popravlja oštećenu barijeru i sprječava gubitak vlage, održavajući kožu mekom i hidratiziranom. ( 4 )

E. Poboljšava teksturu kože

Niacinamid potiče stanični promet kako bi se otkrile nove stanice kože na površini vaše kože. To pomaže u održavanju ravnomjerne teksture i smanjuje hrapavost.

F. Smanjuje crvenilo

Niacinamid ima protuupalna svojstva koja pomažu smanjiti crvenilo uzrokovano aknama, ekcemima i drugim kožnim poremećajima ( 5 ).

G. Čistač slobodnih radikala

Žena s pola lica

Slobodni radikali su molekule koje su ili izgubile ili dobile elektron. Ovi elektroni prolaze kroz vaše tijelo, oštećujući vašu DNK i druge važne komponente. Niacinamid šalje dodatni elektron tim molekulama, sprječavajući ih da naprave pustoš u vašem tijelu.

3. Kako možete dodati niacinamid u svoju svakodnevnu rutinu njege kože?

Preporuča se koristiti niacinamid u koncentracijama od 5% ili manje. Sve više od toga može izazvati iritaciju kože i treba se koristiti samo na ciljanim područjima.

Lokalni oblici niacinamida dostupni su kao kreme, gelovi, losioni i serumi. Ako imate osjetljivu kožu , počnite s nižom koncentracijom.

Kreme ili gelovi s niacinamidom mogu se koristiti navečer prije spavanja. Tijekom dana možete nanijeti kremu za sunčanje koja sadrži ovaj moćni sastojak.

Iako je obično sigurno koristiti ga svaki dan, nanesite lokalni niacinamid prema preporuci liječnika.

Napomena: Bez obzira koji je vaš tip kože, uvijek je bolje provesti test flasterom prije nanošenja proizvoda na lice. Koristite lokalni niacinamid za rješavanje nedostataka samo ako vam je medicinski propisan.

4. Koliko je vremena potrebno da niacinamid pokaže rezultate?

Neke promjene možete primijetiti odmah. Međutim, obično je potrebno 8-12 tjedana da niacinamid pokaže rezultate.

5. Ima li niacinamid nuspojave?

Lokalni niacinamid u visokim koncentracijama može izazvati iritaciju kože i crvenilo. Potražite proizvode koji sadrže 5 posto ili niže koncentracije niacinamida, što se obično smatra sigurnim osim ako već nemate bilo kakve alergije.

Za pojedinačne probleme s kožom nanesite kremu/losion s niacinamidom u koncentracijama koje vam je preporučio liječnik.

6. Niacinamid kao dodatak

Niacinamid kapsule i dodaci mogu vam pomoći na sljedeće načine:

A. Sprječava rak kože

Dokazano je da oralni dodaci niacinamida smanjuju rizik od melanoma, ozbiljne vrste raka kože, pospješujući popravak DNK. ( 6 ) ( 7 )

B. Smanjuje upalu

Pokazalo se da oralni oblici niacinamida smanjuju crvenilo i upalu uzrokovanu određenim kožnim stanjima poput akni i rozaceje . ( 8 ) ( 9 )

7. Može li se niacinamid kombinirati s vitaminom C?

Niacinamid i vitamin C imaju antioksidativna i protuupalna svojstva koja dobro djeluju na posvjetljivanje kože i rješavanje niza drugih kožnih problema.

Uobičajen je strah da ova dva sastojka korištena zajedno mogu poništiti svoje kemijske funkcije. Ljudi također vjeruju da se niacinamid u kombinaciji s vitaminom C može hidrolizirati u niacin, komponentu koja može uzrokovati crvenilo lica.

Istina: Studije pokazuju da se niacinamid, u kombinaciji s bilo kojom kiselinom, može djelomično pretvoriti u niacin samo pod visokim temperaturama. To znači da sve što morate učiniti je pohraniti niacinamid u hladnijem okruženju! ( 10 ).

Vitamin C je prirodno prisutan u koži u izobilju. Da se ne slaže s niacinamidom, ne bismo imali toliko studija koje ističu njegove prednosti. Niacinamid i vitamin C dobro djeluju zajedno u posvjetljivanju pigmentacijskih mrlja, liječenju upala i smanjenju suhoće.

8. Niacinamid i retinol

Retinol je neophodan za održavanje cjelokupnog zdravlja. Međutim, dolazi sa svojim udjelom nuspojava koje uključuju iritaciju kože i suhoću. Niacinamid pomaže poboljšati funkcije kožne barijere i zadržava vlagu što može smanjiti iritaciju kože uzrokovanu retinolom.

9. Koja je razlika između niacinamida i niacina?

Niacin je drugi oblik vitamina B3. Nalazi se u hrani poput kvasca, ribe, mlijeka, jaja, žitarica i povrća. Također se prirodno proizvodi u tijelu.

Niacin ima tendenciju pretvaranja u niacinamid kada je višak prisutan u tijelu.

Niacin se može koristiti za liječenje srčanih bolesti ili visoke razine kolesterola, pri čemu niacinamid možda nema nikakvu ulogu u liječenju ovih stanja. Niacinamid se koristi za liječenje niza drugih problema povezanih s vašim tijelom i kožom.

Scroll to Top