SAVETI: Obratite pozornost na svjetlo
Home » Fotografi  »  SAVETI: Obratite pozornost na svjetlo
SAVETI: Obratite pozornost na svjetlo

Vjerojatno najvažniji dio fotografije je svjetlo. Ako snimite fotografiju pri dobrom svjetlu, učinili ste veliki korak prema dobivanju dobre slike. Ali što se računa kao dobro svjetlo? Nije sve u zalascima sunca.

Često je ovdje cilj postići ravnotežu intenziteta svjetla između subjekta i pozadine. Čak i ako fotografirate nevjerojatan zalazak sunca, fotografiju bi mogao pokvariti potpuno taman prednji plan s siluetama.

To ćete najlakše riješiti ako obratite pozornost na smjer i mekoću svjetla. Ako je svjetlo prejako, možete dobiti loše sjene koje prelaze preko subjekta, što je posebno problem za portretnu fotografiju. Ako svjetlo dolazi iz neugodnog kuta, pogledajte što možete učiniti da pomaknete izvor svjetla (u studiju) ili pomaknete subjekt (na otvorenom) – ili pričekajte dok svjetlo ne postane bolje (pejzažna fotografija).

Također, ako fotografirate iz ruke, provjerite ima li dovoljno svjetla. Ako nije, upotrijebite bljeskalicu ili se pomaknite gdje je svjetlije. Najlakši način da dobijete blijede fotografije bez boje je da snimate u okruženjima bez dovoljno svjetla.

Scroll to Top