SAVETI: Opekline na licu od sunca – uzroci, simptomi i lečenje
Home » Šminkeri i frizeri  »  SAVETI: Opekline na licu od sunca – uzroci, simptomi i lečenje
SAVETI: Opekline na licu od sunca – uzroci, simptomi i lečenje

Koja vrsta izloženosti UV zračenju doprinosi opeklinama?

Dugi sati provedeni na suncu mogu rezultirati opeklinama. No, to također ovisi o vremenu u kojem je vaša koža izložena suncu. Sunce sredinom dana (10 do 14 sati) je najjače i može izgorjeti kožu. Ljudi obično primjećuju opekline od sunca 12-24 sata nakon što im je koža bila izravno izložena suncu.

Poznato je da su UVB zrake odgovorne za izravno oštećenje DNK. Kada je vaše tijelo izravno izloženo UV zrakama, ono reagira kao odgovor na stvaranje određenih molekula u koži koje doprinose oštećenju DNK ( 1 ). Ovaj 'odgovor na popravak DNK' je ono što rezultira crvenom, upaljenom kožom koju nazivamo opeklinama od sunca.

Riječ upozorenja:

Lako je ublažiti opekline od sunca. Međutim, produljena izloženost također može povećati rizik od razvoja raka kože.

Simptomi opeklina od sunca

Ozbiljnost opeklina obično ovisi o vremenu izlaganja suncu. Manje opekline od sunca rezultiraju samo crvenom kožom, koja je ponekad osjetljiva na dodir. Teške opekline od sunca mogu imati ozbiljne posljedice. To uključuje:

 • Groznica
 • Slabost
 • Mučnina
 • Nesvjestica
 • Niski krvni tlak

Iako vaša koža počinje biti zahvaćena unutar 15 minuta od izlaganja, crvenilu je obično potrebno oko pola sata da se pojavi. Ovo može biti praćeno boli koja se razvija 6-48 sati nakon pojave opekline. Također možete primijetiti ljuštenje kože nakon nekoliko dana.

Kako liječiti opekline od sunca?

Uvijek imajte na umu da je bolje spriječiti nego liječiti. Iako se opekline od sunca mogu lako liječiti, mogu imati svoje posljedice, uključujući povećani rizik od raka kože. Evo nekoliko mogućnosti liječenja:

1. OTC lijekovi za ublažavanje bolova

Za smanjenje boli i oteklina dostupno je nekoliko lijekova bez recepta.

2. Pijte puno vode

Voda je potrebna za rehidraciju vaše kože i održavanje njezine hladnoće.

3. Tapkajte i hidratizirajte

4. Oralni lijekovi

Aspirin ili ibuprofen mogu se uzeti kako bi se umirilo zahvaćeno područje i oslobodilo otoka i crvenila. [ 2 ]

5. Klonite se sunca neko vrijeme

Nekoliko dana nakon opeklina, klonite se sunca. Ne treba vam više UV svjetla u vašem sustavu nakon te velike, crvene mrlje na koži! Također možete pogoršati opekline ako predugo ostanete na suncu.

6. Ostanite pokriveni kad ste vani tijekom dana

Ako izlazite, nosite odjeću koja pokriva vašu suncem opečenu kožu. Pazite da odjeća koju nosite ne propušta sunčeve zrake kroz nju. [ 3 ]

Kako spriječiti/izbjeći opekline od sunca?

Žena nosi šešir za plažu
 • Bilo da ste vani na obiteljskom pikniku ili jednostavno volite putovati, svakako ponesite šešir sa sobom.
 • Ne zaboravite poskliznuti, skliznuti, pljuskati, tražiti i kliziti. Ako to nije samo po sebi razumljivo, onda navucite košulju, nanesite kremu za sunčanje i stavite šešir kad god ste izloženi suncu. Osim toga, potražite hlad kad god možete i navucite sunčane naočale kad god izlazite.
 • Ako ste vani, pokušajte sjediti na mjestima s dovoljno hlada.
 • Nanesite kremu za sunčanje svaki put kad iziđete tijekom dana i ponovno je nanesite svaka dva sata.
 • Izbjegavajte izlaganje suncu tijekom toplijih sati dana (obično između 10 i 14 sati u Indiji).
 • Nosite sunčane naočale.

Koliko štete može napraviti stvarno jaka opeklina od sunca? Može li jedna opeklina od sunca uzrokovati rak kože?

Neka sunčanica bude za sada. Čak i normalno, svakodnevno izlaganje UV zrakama može oštetiti vaše stanice kože. To također može povećati rizik od razvoja raka kože.

Rano izlaganje obično je krivac za razvoj raka kože kasnije u životu. Jedna studija koju je objavila Američka akademija za dermatologiju navodi da su žene koje dožive 4-5 teških opeklina od sunca u dobi od 15-20 godina izložene većem riziku od razvoja melanoma raka kože.

Jedna loša opeklina od sunca može povećati rizik od razvoja raka kože kasnije tijekom života.

Hoće li se vaša opeklina od sunca na kraju pretvoriti u preplanulost?

Da raščistimo - i opekline od sunca i tamnjenje su loši za vašu kožu. Oni ukazuju na oštećenje DNK.

Vaša opeklina od sunca neće se pretvoriti u preplanulost. Nestat će sam od sebe ili uz liječenje. Međutim, možete primijetiti preplanulost nakon opeklina. To je zato što su UVB zrake odgovorne i za opekline i za tamnjenje. Ipak, nije vaša opeklina ta koja se odlučila promijeniti u smeđi, pigmentirani sjaj koji ste tražili.

Zašto se ovo događa?

Za ovu aktivnost odgovorno je odgođeno tamnjenje pigmenta. Ovaj proces obično počinje 2-3 dana nakon pojave opeklina od sunca. Kada je vaše tijelo izloženo suncu, ono proizvodi višak melanina (isti pigment odgovoran za boju vaše kože). To se radi kako bi se vaša koža zaštitila od UV zračenja. Zbog toga možete primijetiti ovu promjenu boje kože nakon zacjeljivanja opeklina od sunca.

Što se događa s vašom kožom kad izgorite?

UV zrake mogu oštetiti vašu DNK. Međutim, vaše tijelo ima različite načine da se bori protiv toga. Ponekad, kada je vaša koža izložena vrlo jakim zrakama koje ne može podnijeti, stanice u vašoj koži mogu odumrijeti. Tada vaše krvne žile šalju svoje imunološke stanice da se pozabave situacijom, uzrokujući crvenilo i upalu. To je ono što nazivamo opeklinama od sunca.

Prava krema za sunčanje za vas

Nasmiješena žena šešir nanosi kremu za sunčanje

Krema za sunčanje koju odaberete mora ovisiti o vašem tipu kože. Ako imate masnu kožu sklonu aknama, kreme za sunčanje bolja su opcija za vas jer izbjegavaju začepljene pore . Nalaze se na vrhu vaše kože i sprječavaju prodiranje UV zraka kroz nju.

Ako nemate kožu sklonu aknama, možete koristiti kemijske kreme za sunčanje. Oni stvaraju sloj na vašoj koži i apsorbiraju UV zrake, sprječavajući oštećenja od sunca. Nanesite kremu za sunčanje 20-30 minuta prije izlaska na sunce. To će vašoj koži pomoći da postigne najbolju zaštitu.

Stručni savjet:

Uvijek birajte kreme za sunčanje širokog spektra jer štite vašu kožu od UVA i UVB sunčevih zraka. Većina krema za sunčanje blokira samo UVB zrake. UVA zrake prodiru duboko kroz slojeve kože, povećavajući rizik od raka kože.

Kada biste trebali posjetiti svog liječnika?

Blage opekline od sunca obično se mogu liječiti kod kuće. Međutim, posjetite liječnika ako osjetite ozbiljne simptome poput mučnine i vrućice.

Zapamtite da je prevencija bolja od liječenja. Stoga pokušajte izbjegavati izlaske tijekom sati najveće gužve (od 10 do 14 sati) i trebali biste biti dobro. Također nam javite je li vam naš popis tretmana pomogao.

Scroll to Top