SAVETI: Osjetljiva koža? Evo kako se možete nositi s tim
Home » Šminkeri i frizeri  »  SAVETI: Osjetljiva koža? Evo kako se možete nositi s tim
SAVETI: Osjetljiva koža? Evo kako se možete nositi s tim

Što je osjetljiva koža?

Vaša koža se sastoji od zaštitnog sloja koji zadržava vlagu i sprječava prodiranje agresora iz okoliša kroz nju. Kada se ovaj sloj ošteti (zbog niza čimbenika), vaša koža postaje hiperreaktivna na većinu stvari u okolišu, čineći je suhom, svrbežnom i nadraženom. Određeni poremećaji kože također mogu rezultirati osjetljivom kožom.

Kako prepoznati osjetljivu kožu?

 • Svrbež, zategnuta koža
 • Crvenilo
 • Reakcija na proizvode za njegu kože
 • Ekstremna suhoća zimi
 • Pocrveni nakon tuširanja toplom vodom
 • Naleti uz začinjenu hranu

Uzroci i tretmani osjetljive kože

Vanjski čimbenici koji mogu oštetiti barijeru vaše kože uključuju upotrebu oštrih proizvoda za njegu kože, promjenu vremena, netretiranu suhu kožu i hladne klime. Geni također mogu pridonijeti osjetljivoj koži. ( 1 )

Međutim, postoje neka stanja kože poput ekcema i dermatitisa koja mogu uzrokovati osjetljivost. Pogledajmo što su i kako se mogu liječiti:

1. Suha koža

Kada vašoj koži nedostaju eterična ulja i voda, može postati suha i perutava. Narušena kožna barijera glavni je krivac suhe kože, što može biti uzrokovano genima, klimatskim promjenama i proizvodima koje koristite na koži.

Liječenje:

Koristite hidratantnu kremu za obnavljanje barijere

Oni prodiru kroz vašu kožu i obnavljaju njezin zaštitni sloj kako bi poboljšali simptome suhe kože. Za osjetljivu kožu preporučuju se hidratantne kreme na bazi kreme.

Koristite blago sredstvo za čišćenje

2. Ekcem

Ekcem je stanje u kojem vas vaša koža ne uspijeva zaštititi od iritansa, uzrokujući osipe, suhoću, perutavu i upaljenu kožu često ispunjenu gnojem. Brojni okolišni čimbenici doprinose razbuktavanju. Točan uzrok ekcema nije poznat, iako studije pokazuju da bi geni mogli igrati ulogu. ( 2 )

Liječenje:

Lokalni i oralni lijekovi

Lokalni kortikosteroidi mogu se koristiti za smanjenje upale. Oni također pružaju olakšanje i hidratiziraju vašu kožu . Oralni kortikosteroidi pomažu smanjiti upalu i osloboditi vašu kožu svrbeža. ( 3 ) ( 4 )

Terapija mokrim omotom

Ovaj postupak uključuje omatanje mokre tkanine oko zahvaćenog područja. Idealno je da to učinite nakon kupanja i hidratacije kože. Istraživanja sugeriraju da terapija mokrim omotavanjem može pomoći u poboljšanju hidratacije ( 5 ).

3. Nadražujući kontaktni dermatitis

Nadražujući kontaktni dermatitis nastaje kada se na vašoj koži pojavi osip nakon dodirivanja nečega. To se događa zbog slomljene ili potpuno oštećene kožne barijere . Kontaktni dermatitis može uzrokovati kronične promjene na vašoj koži, ako pretjerano češete zahvaćeno područje. ( 6 )

Liječenje:

Češće nego ne, kontaktni dermatitis nestaje sam od sebe. Ako potraje, liječnik vam može propisati lokalne kortikosteroide ili kreme za umiranje kako bi ublažili iritaciju kože.

4. Rosacea

Rosacea uzrokuje lako crvenilo lica, uz crvenilo , sitne prištiće, kvržice i vidljive krvne žile. Postoje četiri tipa rosacee - vaskularna rosacea, upalna rosacea, fimatozna rosacea i okularna rosacea. ( 7 )

Liječenje:

Određeni lokalni i oralni lijekovi poput doksiciklina, azelainske kiseline i izotretinoina mogu vam pomoći u ublažavanju simptoma poput crvenila i svrbeža.

5. Kontaktna i fizička urtikarija

Kontaktna urtikarija, poznata i kao koprivnjača, javlja se kada vaša koža dođe u kontakt s iritirajućom tvari. Fizička urtikarija nastaje kada je vaša koža izložena ekstremnim temperaturama, kemikalijama ili drugim tvarima iz okoline. Uobičajeni simptomi uključuju sitne kvržice, iritaciju, svrbež, osip, crvenilo i otekline.

Liječenje:

Vaš liječnik vam može propisati lokalne ili oralne antihistaminike kako bi vam pomogao u otklanjanju ovih simptoma.

5 savjeta za osobe s osjetljivom kožom

 • Koristite blago sredstvo za čišćenje, hidratantno sredstvo bez mirisa i pjene.
 • Kupite hidratantnu kremu na bazi kreme koja obnavlja barijeru.
 • Izbjegavajte predugo tuširanje.
 • Pobrinite se da nosite kremu za sunčanje cijelo vrijeme dana.
 • Jedite hranu bogatu vodom poput lubenice, naranče, jagode, krastavca, rajčice i kokosove vode.

Što biste trebali izbjegavati?

1. Retinoidi

Retinoidi su derivati ​​vitamina A koji su neophodni za dobro zdravlje kože i tijela. Međutim, oni imaju tendenciju izazvati iritaciju kože. Klonite se proizvoda koji sadrže retinoide ako imate osjetljivu kožu.

2. Hidroksi kiseline

Alfa-hidroksi kiseline obično se označavaju kao sigurne za sve tipove kože . Međutim, ako imate osjetljivu kožu, provedite patch-test prije upotrebe proizvoda koji sadrži AHA. S druge strane, beta-hidroksi kiseline su sredstva za sušenje. Koriste se za liječenje akni i imaju tendenciju isušivanja eteričnih ulja u vašoj koži. Izbjegavajte korištenje proizvoda s BHA.

3. Proizvodi na bazi alkohola

Proizvodi na bazi alkohola obično dolaze u obliku sredstava za skidanje šminke. Izbjegavajte ih koristiti jer mogu isušiti kožu i uzrokovati opekline.

Jesu li žene sklonije osjetljivoj koži?

Neke znanstvene studije otkrile su da više žena ima osjetljive kožne reakcije nego muškarci. Zabilježili su reakcije na području genitalija i lica. ( 8 ) ( 9 )

Jesu li alergijske reakcije isto što i osjetljiva koža?

Vaše tijelo može biti alergično na određene sastojke ili namirnice. Na primjer, možda ste primijetili da ljudi govore da su alergični na sjemenke, prašinu ili mlijeko. Alergijska reakcija na određenu tvar ili namirnicu ne znači da imate osjetljivu kožu.

Kada je vaša koža osjetljiva, sklona je reagirati na gotovo svaki proizvod s kojim dođe u dodir. Sve više dokaza ukazuje na to da zdrava prehrana može liječiti osjetljivost kože.

Kada biste trebali posjetiti liječnika?

Iako neuobičajene, neke reakcije mogu biti opasne po život. Odmah posjetite liječnika ako osjetite nešto od ovoga:

 • Poteškoće u disanju.
 • Oticanje usta, lica ili grla.
 • Poteškoće u gutanju.

Osjetljivu kožu treba njegovati kako bi se izbjegle daljnje komplikacije i iritacija kože. Ako imate osjetljivu kožu, imajte na umu da uvijek napravite patch test prije nanošenja bilo kojeg proizvoda na lice.

Scroll to Top