SAVETI: RAW naspram JPEG – Koji je format slike bolji i zašto
Home » Fotografi  »  SAVETI: RAW naspram JPEG – Koji je format slike bolji i zašto
SAVETI: RAW naspram JPEG – Koji je format slike bolji i zašto

Tema RAW naspram JPEG formata slike jedna je od beskrajnih rasprava u fotografiji. Neki fotografi kažu da snimaju u RAW, dok drugi kažu da snimaju u JPEG. Što je RAW format u digitalnoj fotografiji i koje su njegove prednosti i nedostaci u usporedbi s JPEG-om? Temeljito razumijevanje formata datoteka i njihovih razlika ključno je za fotografe kako bi napravili ispravan izbor prilikom prolaska kroz postavke fotoaparata.

1. Što je RAW slika?

RAW slika (također poznata kao "digitalni negativ") je slikovna datoteka koja sadrži neobrađene ili minimalno obrađene podatke sa senzora digitalnog fotoaparata. Slično sastojcima sirove hrane koje je potrebno pripremiti i skuhati prije konzumacije, RAW sliku također treba naknadno obraditi u softveru prije nego što bude spremna za ispis, dijeljenje ili prikazivanje na uređaju za prikaz. Za razliku od JPEG datoteka koje se mogu jednostavno otvoriti, pregledati i ispisati u većini programa za pregledavanje/uređivanje slika, RAW je vlasnički format koji je vezan za određeni model fotoaparata. Stoga, kako bi softver mogao raditi s RAW datotekom, mora biti kompatibilan s određenom kamerom kojom je RAW slika snimljena. Naknadna obrada RAW slika može dati veći dinamički raspon(s boljim opcijama obnavljanja isticanja i sjene), superiorne boje, au nekim slučajevima čak može dati više detalja u usporedbi s JPEG slikama.

RAW datoteke obično se sastoje od tri glavna dijela: stvarni RAW podaci sa slikovnog senzora, JPEG pregled u punoj veličini + minijatura obrađen kamerom i sve relevantne informacije o zaglavlju i metapodacima. Kako bi fotoaparati mogli prikazati snimljenu sliku na stražnjem LCD-u ili na elektroničkom tražilu, koristi se JPEG pregled obrađen kamerom. Zaglavlje slike, kao i dijelovi metapodataka koriste se za tumačenje slikovnih podataka senzora softverom za RAW konverziju, dok se druge informacije o metapodacima kao što su postavke ekspozicije, model fotoaparata i objektiva, datum/vrijeme itd. mogu koristiti za filtriranje, sortiranje i katalogiziranje slika.

1.1. Prednosti RAW formata

 1. Daleko više nijansi boja. U usporedbi s 8-bitnom JPEG slikom koja može sadržavati samo do 16,8 milijuna boja (256 tonskih vrijednosti za crvene, zelene i plave kanale), 12-bitna RAW slika može sadržavati do 68,7 milijardi boja (4096 tonskih vrijednosti po kanalu boja ). Prelazak na 14-bitne RAW slike značajno povećava RGB tonske vrijednosti na 16.384, što povećava potencijal na 4,4 trilijuna boja. A neki vrhunski fotoaparati čak mogu snimati 16-bitne RAW slike, što rezultira s 65 536 tonskih vrijednosti po kanalu boja, što rezultira nevjerojatnih 281 trilijuna boja. Ako se pitate koja je razlika između ovog broja i JPEG-a, to je 16,8 milijuna puta više!
 2. Širi dinamički raspon i raspon boja. RAW slika sadrži širi dinamički raspon i raspon boja u usporedbi s JPEG slikom. Za oporavak svjetla i sjene kada su slika ili dijelovi slike podeksponirani ili preeksponirani , RAW slika pruža daleko bolji potencijal oporavka u usporedbi s JPEG-om.
 3. Finija kontrola i mogućnost prilagodbe. Kada se generira RAW slika, sve postavke fotoaparata, uključujući podatke specifične za fotoaparat i proizvođača (poznate i kao metapodaci slike), dodaju se u datoteku, zajedno s RAW podacima sa senzora slike. Metapodaci se zatim koriste za demosaicing i proces pretvorbe RAW-a, što pretvara inače crno-bijelu RAW sliku u boju i primjenjuje određenu gama korekciju, ravnotežu bijele boje , svjetlinu, kontrast i druga podešavanja. To znači da sama RAW slika ostaje neizmijenjena ili "nedestruktivna" - možete napraviti promjene na slici kasnije u aplikacijama za naknadnu obradu kao što su Lightroom i Photoshop.
 4. Može prilagoditi prostor boja nakon snimanja slike. Slično balansu bijele boje, prostor boja (kao što je sRGB ili Adobe RGB) također se ne sprema u RAW slike, što znači da ga kasnije možete promijeniti u bilo koji prostor boja.
 5. RAW slike su bez gubitaka. Za razliku od JPEG-a, RAW slike obično koriste kompresiju bez gubitaka (osim ako nije odabrana specifična kompresija RAW formata "s gubitkom"), što znači da ne pate od artefakata kompresije slike.
 6. Bolji potencijal oštrenja. Nema izoštravanja slika na RAW slikama, što znači da možete koristiti bolje i složenije algoritme za izoštravanje za svoje fotografije.
 7. Može se koristiti za pretvaranje u druge RAW formate. Kada koristite RAW format slike, slike se mogu spojiti zajedno kako bi se stvorile HDR ili panoramske slike u DNG formatu datoteke kada se koristi Adobe Photoshop Lightroom. To otvara mogućnosti za uređivanje slika baš kao i RAW datoteka, s maksimalnim mogućnostima uređivanja i opcijama oporavka.
 8. Dokaz o vlasništvu i autentičnosti. Za razliku od JPEG slika kojima se lako može manipulirati, RAW slike se mogu koristiti kao dokaz vašeg vlasništva i autentičnosti fotografije. Ako ste vidjeli vanzemaljca i imate RAW sliku kao dokaz, nitko vam ne bi mogao tvrditi da ste manipulirali slikom u Photoshopu 🙂

1.2. Nedostaci RAW formata

 1. Mora biti naknadno obrađeno. RAW datoteke zahtijevaju naknadnu obradu i konverziju u format kao što je JPEG prije nego što se mogu normalno pregledavati, što dodaje vrijeme vašem tijeku rada na fotografiji .
 2. Zahtijeva više prostora za pohranu. RAW slike zauzimaju puno više prostora za pohranu od JPEG slika. To znači da vaše memorijske kartice mogu pohraniti manje slika i da se međuspremnik fotoaparata može brzo napuniti, uzrokujući značajan pad broja sličica u sekundi. Također će vam trebati više prostora za pohranu na vašem računalu i drugim uređajima za pohranu kako biste sačuvali sve RAW slike koje snimite.
 3. Kompatibilnost RAW formata. RAW datoteke nisu standardizirane kod različitih proizvođača. Na primjer, Nikon softver ne može čitati Canon RAW datoteke i obrnuto. Osim toga, ne mogu svi preglednici i uređivači slika otvoriti sve RAW datoteke. Ako imate potpuno novi fotoaparat koji je upravo pušten u prodaju, možda ćete morati pričekati neko vrijeme da softverske tvrtke nadoknade korak i ažuriraju svoj softver kako bi se vaše RAW datoteke mogle otvoriti i raditi na njima.
 4. Problemi s dijeljenjem. Morat ćete pretvoriti RAW datoteke u kompatibilni format kao što je JPEG ili TIFF prije nego što ih možete dati svojim prijateljima i klijentima, jer oni možda nemaju odgovarajuće alate za njihov pregled.
 5. Više datoteka za upravljanje. Budući da se RAW datoteke ne mogu mijenjati pomoću softvera treće strane, vaše će se postavke morati pohraniti u zasebnu sidecar (XMP) datoteku. Osim toga, najvjerojatnije ćete pohranjivati ​​i naknadno obrađene JPEG slike, što znači više datoteka za upravljanje.
 6. Dulje sigurnosne kopije. Zbog veće veličine datoteke RAW slika, postupak izrade sigurnosne kopije traje puno više vremena.

2. Što je JPEG slika?

JPEG je slikovni format koji koristi kompresiju s gubitkom za pohranu i prikaz digitalnih slika. Zahvaljujući visokoj učinkovitosti kompresije, to je najpopularniji i najprihvaćeniji format slike danas, s većinom uređaja za prikaz i softvera koji imaju ugrađene mogućnosti čitanja i prikaza JPEG slika. Za komprimiranje JPEG slika mogu se primijeniti različite razine kvalitete (obično u postocima), što utječe na ukupnu kvalitetu i konačnu veličinu slike. Konverzija niže kvalitete rezultira višim stupnjevima kompresije, manjim datotekama i artefaktima kompresije, dok će slike spremljene s postavkom više kvalitete smanjiti mogućnost artefakata kompresije po cijenu povećanih potreba za pohranom.

2.1. Prednosti JPEG formata

 1. Već obrađeno. JPEG slike se u potpunosti obrađuju u fotoaparatu i sve postavke kao što su balans bijele boje , zasićenost boja, krivulja tonova, izoštravanje i prostor boja već su "pečene" ili primijenjene na sliku. Dakle, ne morate trošiti vrijeme na naknadnu obradu slike, ona je u osnovi spremna za korištenje.
 2. Mali otisak. JPEG slike mnogo su manje veličine od RAW slika i stoga zauzimaju puno manje računalne i druge pohrane.
 3. Kompatibilnost. Većina modernih uređaja i softvera podržava JPEG slike, čineći format izuzetno kompatibilnim i praktičnim.
 4. Nema usporavanja kamere. Zbog manje veličine, fotoaparati mogu puno brže pisati JPEG datoteke u usporedbi s RAW datotekama, što povećava broj slika koje mogu stati u privremeni međuspremnik fotoaparata. To znači da u usporedbi s RAW-om potencijalno možete snimati s većim brojem sličica u sekundi i dulje vrijeme bez usporavanja fotoaparata.
 5. Izbor kompresije. Digitalni fotoaparati i softver za naknadnu obradu pružaju različite razine kompresije za spremanje JPEG slika, dajući vam fleksibilnost i izbor između kvalitete slike i veličine. Neki softver poput JPEGmini može automatski komprimirati JPEG slike bez vidljivog gubitka kvalitete, što dodatno smanjuje prostor za pohranu.
 6. Brže sigurnosne kopije. Manja veličina također znači brže i učinkovitije sigurnosne kopije.

2.2. Nedostaci JPEG formata

 1. Kompresija s gubitkom. Algoritam kompresije slike s gubitkom znači da ćete izgubiti neke podatke sa svojih fotografija. Ovaj gubitak detalja, posebno u visoko komprimiranim datotekama, može dovesti do problema s posterizacijom, kao i vidljivih "artefakata" oko subjekata koji bi mogli biti vidljivi golim okom.
 2. JPEG je 8-bitni. JPEG format slike ograničen je na 8 bita, što postavlja čvrsto ograničenje od 16,8 milijuna mogućih boja. To znači da se sve druge boje koje vaš fotoaparat može snimiti u biti odbacuju kada se slika pretvori u JPEG format.
 3. Ograničene mogućnosti oporavka. JPEG slike sadrže daleko manje podataka, što značajno ograničava njihov dinamički raspon i potencijal oporavka. To znači da ako uspijete preeksponirati ili podeksponirati sliku, bit će vrlo teško, ako ne i nemoguće, vratiti te podatke.
 4. Postavke kamere utječu na JPEG slike. Budući da fotoaparati u potpunosti obrađuju JPEG slike, bilo koja postavka fotoaparata koja može oštetiti rezultirajuću sliku bit će nepovratna. Na primjer, ako na svoje slike primijenite previše izoštravanja, kasnije ih nećete moći "izoštriti".

3. Trebate li koristiti RAW ili JPEG?

Prijeđimo sada na najvažnije pitanje – trebate li koristiti RAW ili JPEG za svoju fotografiju?

Za mene, snimanje u RAW formatu daleko nadmašuje prednosti korištenja JPEG-a. Pohrana je danas jeftina i veličina datoteke mi ne smeta, čak ni za sigurnosne kopije. Budući da već provodim dosta vremena fotografirajući, ne smeta mi potrošiti malo više vremena i truda radeći na njima u digitalnoj tamnoj komori. Istina, da sam morao naknadno obrađivati ​​svaku sliku jednu po jednu, sigurno bih potpuno napustio RAW jer ne bih imao vremena pregledavati desetke tisuća slika. Međutim, zahvaljujući svom softveru za uklanjanje slika, katalogiziranje i naknadnu obradu koji mi omogućuje da odaberem što ću urediti, uz mogućnost pregledavanja slika u serijama, ne moram brinuti o gubitku vremena i samo se koncentriram na slike koje su važne.

Povrh toga, moja razmatranja o vremenu i pohrani relativno su mali problemi u usporedbi s nevjerojatnom sposobnošću oporavka podataka iz RAW fotografija. Kao i mnogi drugi fotografi, bio sam u situacijama kada sam uspio snimiti loše eksponiranu sliku ili pokvariti ravnotežu bijele boje na fotografiji koja je bila previše važna da bih je odbacio, poput fotografije s vjenčanja ili plaćenog korporativnog snimanja. Da sam snimao samo u JPEG-u, ne bih mogao puno učiniti da sačuvam sliku. Ali zahvaljujući RAW-u i njegovom potencijalu oporavka, pogreške u ekspoziciji i ravnoteži bijele relativno je lako ispraviti (sve dok pogreške u ekspoziciji nisu prevelike). RAW može napraviti veliku razliku u takvim situacijama, posebno kada fotografirate rijetke, posebne trenutke koji se više nikada ne mogu reproducirati.

Scroll to Top