SAVETI: Znajte kada koristiti tronožac
Home » Fotografi  »  SAVETI: Znajte kada koristiti tronožac
SAVETI: Znajte kada koristiti tronožac

Stativi su jedan od najvećih izuma u fotografiji. Oni samo ne uklanjaju jedan od najtežih problema koji postoje – nedostatak svjetla. Sa stativima možete snimati višeminutne ekspozicije i uhvatiti detalje toliko tamne da su nevidljivi ljudskom oku. Čak i u svjetlijoj sceni, stativi poboljšavaju stabilnost vaše kompozicije i pomažu vam da snimite oštrije fotografije.

Dakle, kada biste trebali koristiti tronožac? Ako vaš subjekt miruje, gotovo uvijek. To znači da bi fotografi pejzaža, arhitekture i mrtve prirode trebali imati dobar izgovor ako ne koriste tronožac.

Event fotografija i akcija malo su drugačije jer je istina da vas stativ može usporiti. Isto vrijedi i za fotografiju s putovanja; koliko god željeli ponijeti tronožac, možda neće biti vrijedno gnjavaže.

To je pošteno, ali znajte da propuštate svaki put kada ostavite tronožac kod kuće. Kad biste mi ponudili izbor između osnovnog DSLR-a i stativa ili najbolje kombinacije fotoaparata i objektiva na tržištu bez njega, svaki bih put odabrao komplet stativa.

Scroll to Top